Afrikaanse dwergmuis

De Afrikaanse dwergmuis (Mus minutoides) is een van de kleinste muizensoorten ter wereld. Inmiddels is het mogelijk om dit diertje in huis te nemen als huisdier als je ze de juiste verzorging geeft. Hoe dat gaat kan je op deze pagina lezen.

Afrikaanse dwergmuis
Dit is een volwassen Afrikaanse dwergmuis

Uiterlijk

Een Afrikaanse dwergmuis is een klein muisje met een spitse snuit en een staart die iets korter is dan het lichaam. De vacht is roodbruin aan de bovenkant en wit op de buikzijde. De oogjes zijn groot en rond.
Een Afrikaanse dwergmuis wordt ongeveer 10 gram zwaar en het lichaam is ongeveer 3 tot 5 cm lang met een staartje van ongeveer 2 tot 3 cm.

In het wild

Een Afrikaanse dwergmuis komt van nature uit, je raadt het al, Afrika. En wel uit het hele gebied onder de Sahara. Ze zijn niet bedreigd in het wild maar komen juist heel veel voor. Ook in de buurt van steden en dorpen. Ze eten daar zaadjes en deels ook insecten. Hun habitat bestaat uit de wat drogere struiken en bomen op de savanne, maar is zeker niet een woestijn. Ze leven daar in familiegroepen van variable grootte.

Gedrag van Afrikaanse dwergmuizen

Deze muisjes zijn snelle en wat angstige diertjes. Ze kunnen niet makkelijk opgepakt worden. Ze laten zich vaak wel heel goed bekijken. Dat is onwijs leuk om te zien. Ze kunnen best goed klimmen, dus als ze daar gelegenheid toe hebben is dat erg leuk om te zien. Ook slepen ze best veel met nestmateriaal, wat ook heel leuk kan zijn om te zien. Een loopwieltje wordt ook gewaardeerd, ze zullen daar vaak in lopen. Meerdere muisjes per loopwieltje leverd ook grappige situaties op.
Afrikaanse dwergmuizen zijn nachtdieren. Ze worden om ongeveer 18.00 uur actief en blijven dat vrijwel de hele nacht. Ook in de ochtend kan je ze nog actief zien, tot ongeveer half 8.

Afrikaanse dwergmuis
Dit is een volwassen Afrikaanse dwergmuis

Sociaal leven

Afrikaanse dwergmuizen kunnen heel goed in groepen leven. Die groepen mogen heel groot worden zolang het verblijf maar groot genoeg is en genoeg schuilruimte heeft. Het is echter heel moeilijk om nieuwe muizen in een groep te introduceren. Bijna altijd zal de nieuwe muis uit de groep gehouden worden door gevechten. Het maakt niet uit of de nieuweling een mannetje of een vrouwtje is. Het is wel mogelijk om jonge muizen van verschillende groepen bij elkaar te plaatsen, maar als ze volwassen zijn kan dit niet meer. Een mannetje en een vrouwtje van verschillende groepen kunnen ook samen gezet worden zonder veel gevechten of problemen.
Grote groepen van alleen mannetjes of alleen vrouwtjes werken prima, zolang de dieren elkaar maar vanaf jongs af aan kennen.

Voortplanting bij dwergmuizen

Afrikaanse dwergmuizen planten zich heel snel voort. Als je mannetjes en vrouwtjes bij elkaar zet moet je hier dus rekening mee houden! De draagtijd van een moedermuis is ongeveer 19 tot 20 dagen. Een jong muisje opent zijn ogen na 12 dagen en zijn zelfstandig na 4 weken. Al 4 tot 7 weken na geboorte is een jonge muis weer geslachtsrijp. Als je niet wilt dat de muizen maar door kweken, moet je dan de jongen bij de ouders weg halen. De moeder kan bevrucht worden op de dag van de geboorte van de kleintjes, dus de vader moet al weggehaald worden als de moeder nog drachtig is. Als je een vrouwtje onbeperkt jongen laat krijgen zal zij veel korter leven.

Levensduur

Een Afrikaanse dwergmuis leeft ongeveer 2 jaar. Er zijn muisjes die 3 jaar oud zijn geworden, natuurlijk zijn er ook muisjes die helaas al eerder dood gaan.

Meer lezen op deze site over Afrikaanse dwergmuizen: