Hanteren en koppelen

Een afrikaanse dwergmuis wordt niet écht tam. Je kan hem soms aaien maar niet vasthouden, omdat hij veel te snel en zenuwachtig is. Soms zal je hem wel moeten hanteren, bijvoorbeeld om het hok te verschonen. Hieronder kan je daar meer over lezen.

Soms wil je meerdere muisjes samen zetten die elkaar nog niet kenden. Hoe dat moet lees je onderaan de pagina.

Een hele jonge Afrikaanse dwergmuis

Hanteren

Omdat een Afrikaanse dwergmuis zo snel en klein is, kan je hem het beste optillen door hem in een bakje of WC rolletje te laten lopen en deze dan in zijn geheel te verplaatsen. Dit geeft de minste stress voor het diertje.
Je kan een muisje ook oppakken bij de staartbasis. Til hem nooit op aan de punt van de staart, want als de muis tegenstribbelt kan hij gewond raken. Laat het muisje niet bungelen aan zijn staart, maar laat hem iets vastpakken met zijn pootjes terwijl je hem aan de staart vasthoudt.
Een bange Afrikaanse dwergmuis zal zeker bijten. Vasthouden aan de staart betekend niet dat hij niet bij je vingers kan komen! Een beet is niet heel erg pijnlijk, maar kan wel een drupje bloed veroorzaken.

Koppelen van meerdere muizen

Afrikaanse dwergmuisjes leven in groepen, dus daarom kan het soms nodig zijn muizen die elkaar nog niet kennen samen te zetten. Dit gaat heel goed bij jonge dieren, tot ongeveer 4 weken oud. Een volwassen mannetje en vrouwtje uit twee groepen kunnen ook samen gezet worden, ookal gaat dit niet altijd vlekkeloos. Ook gelijke geslachten kunnen goed samen gehouden worden, maar het koppelen van meerdere mannen met maar één vrouw is nogal lastig en kan daarom beter niet geprobeerd worden. Eén volwassen muis in een bestaande groep introduceren kan voor gevechten en problemen zorgen.

Als je ze bij elkaar zet kan je dat het beste ’s avonds als ze actief zijn doen. Zorg ervoor dat de muizen beide in een nieuw hok terecht komen, dus doe niet één muis bij het hok van de andere in. Zo voelt geen van de muizen zich eigenaar van het territorium in het hok. Als je toch hetzelfde hok wilt gebruiken moet je hem goed schoonmaken, ook de spulletjes die in het hok staan.
Als je de muizen net samen hebt geplaatst kunnen er wat gevechten uitbreken, maar zolang het niet lang duurt is er niks aan de hand. Meestal is het alleen rennen en piepen, en geen echte gevechten. Als een muisje echt gewond raakt moet je ze direct uit elkaar halen.

Als je eenmaal een groep dieren hebt die samen leven, kan de introductie van een nieuwe muis de groep weer aan zetten tot gevechten. Meestal zijn die niet heel hevig, maar als in een mannengroep één vrouw wordt geplaatst kan het er wild aan toe gaan tussen de mannetjes. Je kan dus beter geen vrouw introduceren in een mannengroep.

Een nestje jonge Afrikaanse dwergmuizen

Meer lezen op deze site over Afrikaanse dwergmuizen: