Huisvesting van Afrikaanse dwergmuizen

Omdat Afrikaanse dwergmuisjes zo klein zijn, zijn lang niet alle verblijven geschikt. Kooitjes hebben altijd een te grote afstand tussen de tralies, waardoor de muizen meteen ontsnappen. Een glazen terrarium of oud aquarium is daarom het beste. Daar kunnen ze niet uit ontsnappen, en door het glas kan je ze goed zien.
Afrikaanse dwergmuizen dienen altijd per twee of meer gehouden te worden, bijvoorbeeld twee mannetjes of twee vrouwtjes, omdat het groepsdieren zijn.

Grootte van het verblijf

Voor twee of drie Afrikaanse dwergmuisjes heb je een verblijf nodig met een bodemoppervlak van 60 bij 30 cm, maar meer is altijd beter. Als je een gelaagd verblijf hebt kan je de oppervlakte van elk plateau optellen bij de bodemoppervlakte. Zorg ervoor dat je een goed sluitende deksel op je oude aquarium/terrarium hebt. Als je geen deksel wilt moet het verblijf minstens 20 cm boven het hoogste punt uitsteken, anders springen de muisjes eruit.
Hoe meer muizen, hoe groter het hok moet zijn en hoe meer schuilplekken je moet maken.

Bodembedekking en schoonmaken

Als bodembedekking kan je verschillende dingen gebruiken: stofvrij zaagsel, gesnipperd stro, een dikke laag papiersnippers, no-smell of houtsnippers. Als nestmateriaal kan je stro, hooi of russellbeddding geven. Deze muizen maken graag tunnels in de bodembedekking, dus als je materiaal zoals stro gebruikt is het leuk om een laag van wel 10 cm stro neer te leggen. Ze maken hier zelf gangen in.

In principe plassen deze muisjes heel erg weinig. Hun urine stinkt niet. Het volstaat daarom om het hokje eens in de twee weken helemaal schoon te maken door alle bodembedekking te vervangen. Bij het waterbakje wordt de bodem soms wel vies en nat, dit dient direct schoongemaakt te worden. Als er jongen zijn volstaat het om een gedeelte van de bodembedekking te vervangen of om simpelweg een nieuwe laag over de oude te strooien. Het nestje moet absoluut niet leeggehaald of schoongemaakt worden.
Het waterbakje dient dagelijks omgespoeld te worden met heet water, omdat de muisjes vaak hun behoefte in het water doen. Plateau’s en andere objecten dienen eens in de twee weken ook schoongemaakt te worden met heet water.

Inrichting van het verblijf

Als je eenmaal een terrarium hebt, met een waterbakje en bodembedekking kan je gaan denken aan de inrichting. Als je bodemmateriaal gebruikt dat geschikt is voor tunnels, heb je geen schuilhuisje nodig omdat de muizen dan hun nest in de tunnels maken. Maar als je zaagsel gebruikt kan je het beste een schuilhuisje plaatsen. Die kan van plastic of van hout zijn, en dient twee of meer ingangen te hebben.
De muisjes zullen zeker in een loopwieltje rennen als je die aanbied. Dit is goed voor hun conditie en houdt hen bezig, dus het is zeker aan te raden een loopradje te plaatsen. Zorg ervoor dat hij soepel draait, anders kan zo’n kleine muis hem niet laten draaien.
Verder kan je alles toevoegen wat je leuk vindt. Stukken kienhout, takken, stenen, nep-rotsen, laddertjes, bruggetjes en plateau’s. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat de dieren niet klem komen te zitten, er geen scherpe randen of punten zijn en dat de dieren niet via een object kunnen ontsnappen uit het verblijf. Laat je fantasie de vrije loop! Je kan kiezen voor een savanne achtig uiterlijk met gedroogd riet en gras, of juist een rotsomgeving met mos en rotsen, of het traditionele knaagdierenhok met zaagsel en speeltjes.

Meer lezen op deze site over Afrikaanse dwergmuizen: