Veelgestelde vragen over dwergmuizen

Hier vind je veelgestelde vragen over Afrikaanse dwergmuizen (Mus minutoides) als huisdier.

Stinken Afrikaanse dwergmuizen?

Nee, deze muizen geven geen karakteriestieke geur af zoals kleurmuizen. Ze urineren ook niet veel en gebruiken geen ruikbare geursignalen voor hun territorium.

Maken Afrikaanse dwergmuizen lawaai?

Omdat deze diertjes ’s nachts actief zijn, maken ze dan het meeste lawaai. Als je een stil loopwieltje hebt zal je niks van ze horen behalve zo nu en dan hele zachte piepjes, maar als je een stroef loopwieltje hebt kan die gaan piepen. Je hebt het dus zelf in de hand of ze lawaai maken. Ze graven of rennen heel stilletjes, ze zijn ook zo klein…

Krijg je veel jongen als je een mannetje en een vrouwtje samen laat leven?

Ja, als je een mannetje en een vrouwtje samen houdt zullen ze jongen krijgen. Omdat er ongeveer 6 jongen per nestje geboren worden kan het hokje na een nestje al erg vol met muisjes zijn. Na een nestje kan de moeder na ongeveer 4 tot 8 weken alweer een nieuw nestje hebben!

Een nestje jonge Afrikaanse dwergmuizen

Zijn Afrikaanse dwergmuizen geschikt voor kinderen?

Nee, over het algemeen zou ik andere huisdieren meer aanraden voor kleine kinderen. Afrikaanse dwergmuizen zijn erg snel en kwetsbaar en worden minder gemakkelijk tam dan andere knaagdiertjes zoals goudhamsters. Het zijn dus meer dieren om naar te kijken of voor kalme geduldige jongeren / volwassenen.

Meer lezen op deze site over Afrikaanse dwergmuizen: