Voeding voor Afrikaanse dwergmuizen

Een Afrikaanse dwergmuis eet voornamelijk zaadjes. Er is geen speciaal voer voor deze dieren te koop in dierenwinkels, maar gelukkig kan je zelf ook geschikt voer mengen.
Een Afrikaanse dwergmuis eet voornamelijk zaadjes, aangevuld met wat groenvoer en eiwitrijke voeding zoals insecten. Het voer moet altijd beschikbaar zijn. Door hun snelle metabolisme kunnen ze verhongeren van een paar uur zonder eten.

hoofdvoer van Afrikaanse dwergmuizen
Dit is het hoofdvoer van Afrikaanse dwergmuizen

Hoofdvoer: zaadjes

Als hoofdvoer eet een Afrikaanse dwergmuis vettige zaadjes. Welke zaadjes dit zijn maakt niet zoveel uit, zolang het mengsel maar minstens 5 soorten zaden. Een voorbeeld is een mengsel van gierst, lijnzaad, witzaad, hennep en raapzaad. Koolhydraatrijke zaden zoals graan e.d. zijn niet geschikt als hoofdvoer.

Groenten en fruit

Als bijvoeding kan je groente en fruit aanbieden aan de dwergmuisjes. Alles wat ze willen eten is in principe geschikt. Te denken valt aan witlof, wortel en andijvie als groenten, en appel, banaan, peer en mango als fruit. Ze zullen er niet heel veel van eten.
Haal het fruit na een dag weer weg, omdat het snel vies wordt. Je kan het natte voer beste op een schoteltje aanbieden zodat je het makkelijk weg kan halen. Twee keer per week dit soort voer aanbieden is voldoende.

Dierlijke eiwitten

Het is absoluut nodig om je Afrikaanse dwergmuisjes ook dierlijke eiwitten te geven naast het andere voer. Je moet dit minstens twee keer per week aanbieden om gezonde muisjes te houden. Muizen die geen dierlijke eiwitten te eten krijgen kunnen kannibalisme gaan vertonen (elkaar gaan opeten), helemaal als ze ook nog jongen krijgen.

Als eiwitbron kan je hen gedroogde insecten geven, dode verse insecten zoals krekels en sprinkhanen, levende meelwormpjes of gewoon kattenbrokjes.

Een mogelijk manier om Afrikaanse dwergmuizen water te geven

Je kan de kattenbrokjes het beste even laten weken in water voordat je ze geeft. Haal ze dan wel binnen een dag weer weg om rotting tegen te gaan. Ook een stukje gekookt ei zo nu en dan is uitstekend. Je kan ook eivoer voor vogels kopen om te voorzien in de eiwitbehoeften van deze muisjes.
Een paar drupjes kattenmelk in een klein bakje kan de nodige extra eiwitten en calcium leveren.

Water

De muisjes moeten ten alle tijde beschikken over water. Je kan dit het beste aanbieden in een ondiep bakje of een waterbakje speciaal voor vogels (zie foto). In een diep bakje met water zullen de muisjes verdrinken. Een waterflesje met kogeltje zoals gebruikt wordt voor hamsters en andere knaagdieren is niet geschikt voor deze dwergmuisjes, omdat het kogeltje meestal te zwaar is om verplaatst te worden door het muisjes. Er komt dan geen water uit het flesje.
Maak het waterbakje vaak schoon. De muisjes zullen er soms hun behoefte in doen en kunnen zelfs afval in het bakje gaan dumpen (zoals onderdelen van hun voedselinsecten).

Meer lezen op deze site over Afrikaanse dwergmuizen: