Gebruik van medicijnen

In Het Dierendorp gebruiken wij geen medicijnen bij onze dieren. Als een dier goede voeding krijgt, weinig stress heeft en de juiste verzorging krijgt dan heeft hij geen medicijnen nodig. Als een dier echt ziek is nemen wij hem/haar mee naar de dierenarts zodat daar een juiste diagnose en juiste medicijnen gegeven kunnen worden. De dosis en het gebruik van het medicijn wordt dan precies omschreven door iemand die daar jarenlang voor geleerd heeft en veel ervaring heeft.

Een aantal andere hobbyfokkers en dierenwinkels gebruiken medicijnen op hun dieren, voornamelijk hamsters, cavia’s en konijnen, die ze zelf toedienen. Vaak worden de medicijnen niet in de juiste dosis toegediend en nog vaker wordt er meteen naar een medicijn gegrepen in plaats van te kijken waarom het dier ziek is. Het nieuwste populaire middel dat gebruikt wordt is Santalina dat preventief zou werken tegen darmproblemen. Dit is niet het geval, Santalina is een medicijn die alleen werkt als het dier al ziek is. Het werkt dus niet preventief.

Santalina antibiotica
Santalina N6

De actieve stof in Santalina is het antibioticum sulfadimidine. De fokkers dienen dit middel preventief toe aan hun hamsters door het in het drinkwater op te lossen of door het direct in de bek van de hamster te druppelen. Ik heb al een aantal mensen gehoord die dit ‘inenten’ noemen. Deze term is onjuist, want inenten is een heel andere techniek dan een antibioticum toedienen. Bij inenten wordt een mens of dier immuun gemaakt door middel van het toedienen van een zwakke of dode ziekteverwekker. Door het inenten gaat het mens/dier dan zelf antistoffen maken tegen de ziekteverwekker, waardoor het langdurig beschermt is. Toedienen van een antibioticum is geen inenten, omdat een antibioticum alleen de groei van bacteriën remt. Het zorgt er niet voor dat het mens of dier zelf antistoffen gaat maken zodat het voor langere tijd beschermt is. Een dier dat met antibioticum behandeld is zal daar maar hooguit twee weken effect van hebben. Na ongeveer twee weken is het antibioticum volledig uit het lichaam verdwenen en hebben de bacterie-soorten in de darmen zich hersteld.

Santalina wordt steeds vaker toegedient ter voorkoming van de ziekte natstaart bij Syrische hamsters of soortelijke diarree bij andere knaagdieren. Natstaart is een infectie van de darmen door bacteriën, voornamelijk Lawsonia intracellularis en Campylobacter sp., het komt vooral veel voor bij Syrische hamsters. Natstaart is erg besmettelijk en vaak dodelijk. Voor veel mensen is het dus van groot belang om iets te doen tegen natstaart en het voorkomen daarvan. Natstaart kan behandelend worden met enkele soorten antibiotica, maar alleen als de hamster intensief behandeld wordt in combinatie met toediening van vocht en zouten.

Preventieve toediening van Santalina of andere antibiotica werkt niet om natstaart te voorkomen, zelfs al zou het voor de correcte duur en in de correcte concentratie toegedient worden. Antibiotica toedienen aan gezonde dieren heeft zelfs negatieve effecten. Het Nederlandse Toxologie Laboratorium in Bilthoven heeft hier een onderzoek naar gedaan wat hier te vinden is. Zwangere ratten die Santalina toegedient krijgen, hebben relatief meer abortussen en werpen kleinere jongen. Konijnen en ratten die de actieve stof in Santalina toegedient krijgen, hebben relatief meer last van haaruitval, waterige ogen, gewichtsverlies en een vergrootte thymus.

Laat je dus niet misleiden door fokkers die beweren hun dieren in te enten tegen natstaart, darmproblemen of diarree. Er bestaan geen inentingen voor die ziektes. De enige manier om natstaart en diarree te voorkomen is gezonde voeding, weinig stress, niet teveel dieren bij elkaar houden en regelmatig verschonen van de hokken.