Cavia

De cavia is een alom bekend huisdier. Cavia’s komen oorspronkelijk uit Zuid Amerika. Maar ze zijn al 5000 jaar geleden gedomesticeerd! Dit maakt de cavia tot een van de diersoorten die het langst bij ons leeft!

Een US Teddy cavia

Feitjes over cavia’s

Een tamme cavia stamt af van de wilde cavia (Cavia aparea), maar hij lijkt daar helemaal niet meer op! Een wilde cavia is donkerbruin, slanker en een stuk kleiner, terwijl de tamme cavia in allerlei kleuren en vachtstructuren voorkomt. De tamme cavia is ook groter en heeft een andere bouw. Qua gedrag lijkt de tamme cavia nog wel op zijn voorouder: onze huisdiertjes zijn nog steeds bang voor mogelijk roofvogels of andere roofdieren, houden van beschutting, van knabbelen en zelfs van zwemmen!

Gedrag van cavia’s

Cavia’s zijn dieren die overdag actief zijn en erg houden van gezelschap van andere cavia’s. Ze leven op de grond en kunnen niet klimmen. Cavia’s worden heel tam en aanhankelijk als je ze goed verzorgd. En voor voer doen ze alles! Ze kunnen veel soorten geluidjes maken en zullen dit ook zeker doen als je lekker voer komt brengen zoals witlof en worteltjes. Ze gebruiken hun geluidjes verder ook voor veel communicatie onderling: ze waarschuwen voor mogelijk gevaar, knorren tijdens het eten en “roepen” elkaar als ze elkaar even niet zien. Ze kunnen piepen, fluiten, “borrelen”, roffelen en knorren. Dit is erg grappig en gezellig, hoewel sommige mensen ook last kunnen hebben van dit geluid bijvoorbeeld als ze zich moeten concentreren.

Leefwijze

Cavia’s zijn groepsdieren en een cavia dient daarom altijd met minstens één soortgenoot gehouden te worden. Twee mannetjes of twee vrouwtjes kunnen prima samen gehouden worden, maar meer cavia’s kan ook.

Jonge cavia’s worden geboren als miniatuur versies van de ouderdieren. Ze hebben al haar, kunnen al lopen en hebben hun ogen al open. Ze drinken wel melk maar kunnen vanaf het begin ook al vast voedsel eten. Dit is een heel verschil met andere knaagdieren zoals bijvoorbeeld muizen en hamsters die kaal en hulpeloos geboren worden! Cavia’s hebben ook geen echt nest. Ze verschuilen zich graag onder een hokje of huisje maar ze maken daar zelf geen nest in. Ze slapen soms ook gewoon rechtop zonder echt te gaan liggen, maar kunnen ook heerlijk uitgestrekt liggen slapen.

Lees meer over cavia’s op HetDierendorp.nl: