Huisvesting van cavia’s

Cavia’s kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. De meeste mensen houden hun cavia echter binnenshuis. Een cavia buiten stelt dezelfde eisen aan zijn verblijf als een cavia binnen, behalve dat een cavia die buiten leeft meer beschutting nodig heeft van regen en kou. Cavia’s zijn groepsdieren. Zonder een soortgenoot om zich heen gedragen ze zich vaak angstig en kunnen op denk duur vervelingsgedrag vertonen zoals tralieknagen. Het wordt daarom zeer sterk aangeraden om twee cavia’s (of meer) te nemen. Twee mannetjes of twee vrouwtjes is het beste.

Er bestaan heel veel leuke en geschikte caviahokken. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een kooi van gaas met een plastic onderbak in veel verschillende groottes en kleuren, of juist voor een afgesloten ren of woonhoek in je huis. Elk type hok heeft weer voordelen en nadelen. Waar het hok in ieder geval aan moet voldoen is de grootte, goede bodembedekking, een plek voor water en voer en een schuilhuisje.

Het verblijf zelf

Officieel dient een caviahok minstens 50 bij 100 cm (vloeroppervlak) te zijn voor twee cavia’ s. Een groter hokje is natuurlijk altijd beter. Als je meer cavia’s neemt moet het verblijf natuurlijk ook toenemen in grootte.
Een deksel is niet per se nodig omdat een cavia niet kan klimmen en ook niet goed kan springen. De rand moet wel minstens 40 cm hoog zijn zodat ontsnappen onmogelijk wordt. Een deksel is uiteraard wel nodig als er andere dieren in huis zijn die de cavia’s iets aan zouden kunnen doen.
Een verblijf voor cavia’s moet altijd uit de tocht staan, omdat cavia’s hier slecht tegen kunnen. Ook moet het hokje droog zijn en niet in de volle zon staan. Cavia’s kunnen namelijk beter tegen kou dan tegen teveel warmte; een temperatuur boven de 25 graden ervaren ze als heel heet!
Natuurlijk moet een hokje geen scherpe punten hebben en de cavia moet ook niet kunnen vallen. Wat verder handig is voor het schoonmaken of verplaatsen is een hokje die uit elkaar gehaald kan worden.

Bodembedekking en schoonmaken

Op de bodem van een caviahok kan je zaagsel, gehakseld stro of houtsnippers op een laag kranten gebruiken. Cavia’s plassen best veel, daarom moet de bodembedekking vocht goed opnemen. Een dikke laag strooisel is dus aan te raden. Een caviahok dient eens in de week schoongemaakt te worden, maar vaker is natuurlijk beter. Bij het schoonmaken moet je alle bodembedekking verwijderen en de ondergrond schoonmaken met een doekje. Daarna kan je weer nieuw strooisel toevoegingen. Wat handig is om een hokje lang fris en comfortabel voor de dieren te houden is 1x per week schoonmaken en 1x per week een nieuwe laag strooisel over de oude doen. Halverwege de week is het hokje namelijk nog niet echt vies, maar soms is de bodembedekking wel wat vertrappeld. Als de speeltjeshet voerbakje of andere spullen in het hokje vies zijn moet je ze even afwassen met heet water. Het verschonen kost ongeveer 15 – 20 minuten tijd.

Inrichting van het caviahok

Een leeg hokje met alleen twee cavia’s is natuurlijk niet zo leuk voor de dieren. Je kan het hokje verbeteren met allerlei essentiele spullen en extra’s. Cavia’s zijn van nature vluchtdieren. Als ze denken dat er gevaar dreigt willen ze zich zo snel mogelijk verstoppen. Als ze zich niet kunnen verstoppen kunnen ze in paniek raken. Daarom is het heel fijn om een schuilhuisje te hebben voor cavia’s. Dit is een houten of plastic huisje met een of meerdere ingangen. Het moet groot genoeg zijn om alle cavia’s in te laten passen, maar heel ruim hoeft hij niet te zijn.

Je kan cavia’s water geven in een waterflesje die je aan de kooi ophangt, of in een bakje. Het nadeel van een bakje is dat strooisel en viezigheid in het bakje kan komen. Cavia’s drinken veel, daarom is een drinkfles van een halve liter of zelfs een liter geen gek idee. Het voer van de cavia kan je in een bakje doen, vooral voor de brokjes is dit handig. De groentes kunnen aangeboden worden op een schaal of verhoogde plaat, of gewoon los op een schoon stukje hok. Een aardewerken bakje is het meest geschikt om in het hok te plaatsen, omdat deze zwaar zijn zodat ze niet makkelijk omgestoten kunnen worden. Je kan hooi ook aanbieden in een voederbol of ruif. Een voederbol is een ijzeren bol waar je hooi in kan doen zodat het er aan alle kanten uitsteekt. De hele bol kan opgehangen worden zodat de cavia er wel bij kan, maar het niet vies kan maken. Een hooiruif is hetzelfde, behalve dat dit een soort schap is die aan de zijkant van de kooi hangt waar de cavia het hooi onderuit kan trekken.

Je kan het hokje nog verder uitbreiden met speelattributen als er plaats daarvoor is. Wat cavia’s leuk vinden zijn tunnels van bijvoorbeeld hout, karton of stof (moeten groot genoeg zijn zodat een dikke cavia er nog doorheen kan), een grote berg stro om in te kruipen en plateautjes waarop ze op de uitkijk kunnen staan.

Lees meer over cavia’s op HetDierendorp.nl: