Kleuren en vachten bij cavia’s

Cavia’s komen in de meest uiteenlopende kleuren voor: zwart, wit, grijs, bruin, beige, maar vooral ook heel veel combinaties: gevlekt met een kleur en wit, gevlekt met twee kleuren en wit (driekleur), met een witte band over het lichaam of gespikkeld. Vanwege de grote hoeveelheid kleuren ga ik hier niet verder op in.

Cavia’s zijn ook bekend om hun vele verschillende soorten vachten. Er zijn kortharigen, langharigen, satijnvachten, US Teddy vachten en gekrulde vachten. Je hebt zelfs kale cavia’s!

Meest bekende vachtstructuren

Borstelharig of Abyssinian. Deze cavia heeft heel veel kruinen in zijn vacht. Dit zijn plekken waar het haar vanuit het midden alle kanten op groeit. Het aantal kruinen kan varieren, meestal heeft een cavia met deze vachtstructuur 8 kruinen.

Gladhaar. Zoals de naam al zegt heeft een gladhaar cavia een gladde vacht. Het haar is kort en heeft geen kruinen. Dit is de oorspronkelijk vacht van cavia’s.

Langhaar. Zoals de naam zegt hebben deze cavia’s lang haar. Soms wel tot 30 cm! Je hebt de coronet, deze heeft een kruin op zijn kop en verder lang haar. Je hebt ook de ” normale” langhaar; in Amerika ook wel de Peruvaan genoemd.

Teddy. Een cavia met een teddy vachtstructuur heeft een korte, krullerige vacht. Zelfs de snorharen zijn gekruld. De vacht voelt stug aan maar is wel zacht.

Tessel. Een tessel cavia heeft een vachtstructuur zoals een schaap! Dus lang haar met grove krullen. Deze vacht heeft erg veel verzorging nodig.

Satijnhaar. Satijnhaar betekend dat het haar extreem glad en glanzend is. Dit is een extra eigenschap die naast een andere vachtstructuur kan bestaan. Je hebt bijvoorbeeld satijn gladhaar en satijn langhaar cavia’s. Niet alle combinaties bestaan: een Teddy met satijnhaar kan bijvoorbeeld niet. Satijnharige cavia’s hebben vaak last van een erfelijke ziekte die hun botten aantast.

Kaal. Zelfs kale cavia’s bestaan! Zij zijn niet helemaal kaal maar hebben een vachtje op hun neus en ze hebben snorharen. Op hun pootjes en wangen groeit soms ook nog haar.

Lees meer over cavia’s op HetDierendorp.nl: