Tam maken van een cavia

Als een cavia net bij nieuwe mensen komt wonen, zal hij altijd een beetje bang zijn. Maar je kan een cavia ook snel tam maken; dat lukt vooral goed met lekker eten! Want cavia’s lusten op elk moment van de dag wel wat lekkers, vooral verse groentes zoals lof en worteltjes. Door de cavia steeds een lekker hapje aan te bieden zal hij snel leren dat het leuk is om naar je toe te komen. Ze gaan dan uit je hand eten en zullen verwachtingsvol naar je piepen als je eraan komt.

Oppakken van cavia’s

Cavia’s vinden opgepakt worden meestal niet leuk. Ze zijn van nature altijd gewoon een beetje bang. Maar als je hem goed oppakt dan kan er niks met hem gebeuren, en zal hij wennen aan het vastpakken.

Goed oppakken gaat als volgt:
Gebruik altijd twee handen. Een hand schuif je onder zijn achterpootjes en de andere hand sluit jelangs zijn rug. Zo kan hij niet wegspringen of draaien, maar zweeft ook niet met zijn pootjes in de lucht.

Een wat tammere cavia kan ook vastgehouden worden zoals op de foto. De achterpootjes worden nog steeds goed ondersteunt, maar nu kan de cavia rondkijken terwijl hij goed wordt vastgehouden door een hand bij zijn voorpootjes.

Knuffelen met een cavia

Cavia’s vinden het heel fijn om geaaid te worden. Ook gekroelt worden onder hun kin of in hun nek vinden ze heerlijk. Het liefst zit hij een beetje beschut onder een kussen of kledingstuk bij je op schoot om vervolgens geaaid te worden. Geborsteld worden vinden ze doorgaans ook heel fijn als het zachtjes gebeurd. Cavia’s zijn echter geen echte knuffelbeestjes, bij elkaar gaan ze ook nooit knuffelen of kroelen. Wees dus niet verbaast als je cavia vaak geen zin heeft om geaaid te worden of stil te zitten.

Lees meer over cavia’s op HetDierendorp.nl: