Chinchilla

Een chinchilla is een knaagdier die oorspronkelijk uit Chili en Peru komt. De Latijnse naam voor chinchilla is Chinchilla lanigera. Ooit werd de chinchilla alleen gefokt voor haar zachte vachtje, dat gebruikt wordt voor bontjassen. Inmiddels worden zij echter veelvuldig als huisdier gehouden en is het in Nederland verboden om nieuwe chinchillafokkerijen voor bont te starten. Chinchilla’s zijn erg tam en actief, wat samen met hun schattige uiterlijk een erg leuk huisdier maakt.

Chinchilla’s in verschillende kleuren

Uiterlijk van chinchilla’s

Het lichaam van een chinchilla is bol en rond met een relatief groot hoofd. De oren zijn rond en redelijk groot en een chinchilla heeft een pluimstaartje.
De vacht van een chinchilla kan verschillende kleuren hebben. De normale kleur, de zogenaamde wildkleur, is grijs met een lichter gekleurde buik. Je hebt verder ook witte, gevlekte, beige, zwarte en nog meer kleuren chinchilla’s.

Gedrag van chinchilla’s

Een chinchilla is een nachtactief dier. Dat betekend dat zij ’s avonds wakker worden en dan in de nacht actief zijn, overdag slapen zij. Het zijn actieve dieren die hun tijd besteden aan springen, graven, rennen, sociaal contact met andere chinchilla’s en knagen.

Sociaal leven van chinchilla’s

Een chinchilla is een groepsdier. Een chinchilla kan niet goed alleen leven, en dient daarom altijd een maatje te hebben. Een chinchilla alleen is vaak minder actief, minder gezond en hij lijkt ongelukkig te zijn. Twee of meer chinchilla’s leven graag samen, ze slapen samen, eten samen en onderzoeken de wereld samen. Twee mannetjes of twee vrouwtjes kunnen prima samen leven. Een groep met twee mannetjes en één of meer vrouwtjes kan problemen geven tussen de mannetjes. Je kan er daarom voor de veiligheid beter voor kiezen om een groep te nemen van hetzelfde geslacht.

Ontwikkeling van de jongen

Als een chinchilla geboren wordt, heeft zij al een vachtje, haar ogen open en kan al lopen. Heel wat anders dus dan de jongen van een muis, konijn of gerbil! De kleintjes moeten ongeveer 8 weken bij hun moeder blijven voordat ze zelfstandig kunnen leven.

Een jonge chinchilla heeft al een vachtje, heeft zijn oogjes open en kan al lopen

Tamheid en knuffelen

Een chinchilla kan heel tam worden. Je kan ze aaien en oppakken en ze zullen snoepjes bij je komen halen. Chinchilla’s zijn geen schootdieren zoals sommige katten zijn, ze houden wel van hun vrijheid en kijken graag rond. Een keertje even knuffelen vinden ze dus wel leuk, maar daarna willen ze weer rondlopen.

Lees meer op deze website over chinchilla’s: