Huisvesting voor chinchilla’s

Chinchilla’s hebben best wat ruimte nodig en zijn daarom niet geschikt voor een klein kooitje. Hieronder kan je alles lezen over de beste afmetingen en inrichting voor de kooi van jouw chinchilla’s.

Afmetingen van het verblijf

Een verblijf voor een koppel chinchilla’s kan beter hoger dan lang zijn, omdat chinchilla’s graag in de hoogte gaan zitten. Natuurlijk moeten ze in de hoogte dan wel veel zitplankjes hebben. De kooi dient ongeveer 80 x 80 x 50 cm te zijn om twee chinchilla’s fijn te huisvesten. Groter is altijd beter, maar de hoogte kan het beste niet meer zijn dan 1,50 meter om te voorkomen dat een chinchilla zich bezeerd als hij valt.

Soort verblijf

Je kan kiezen voor allerlei soorten verblijven voor chinchilla’s. Je kan een chinchillakooi kopen, een grote papegaaienkooi, een speciaal op maat gemaakte kooi of je kan een houten hok laten maken. Wat voor jou het beste werkt, kan je het beste zelf bepalen. Een kant-en-klare kooi is makkelijk in gebruik en is meestal erg geschikt, maar een kooi of hok zelf maken of laten maken door een timmerman kan precies volgens jouw eisen gemaakt worden.

De tralies van een kooi dienen voor volwassen chinchilla’s niet meer dan 5 cm van elkaar af te staan. Voor baby chinchilla’s is dit te ruim, dan kan je het beste een afstand van maximaal 2 cm hanteren.

Inrichting van het verblijf

Een chinchilla maakt graag gebruik van plankjes in het verblijf om op te springen en rond te kijken. Het is daarom erg aan te raden meerdere houten plankjes in het verblijf op te hangen. Zorg dat deze stevig vast zitten, zodat ze niet boven op een chinchilla kunnen vallen.

Ook hebben chinchilla’s een schuilhuisje / slaaphuisje nodig om zich in te verstoppen of in te slapen. Omdat chinchilla’s van nature ook in holen of holle bomen kruipen, is dit een basisbehoefte van hen. Ze maken geen nestje, maar schuilen wel in een donkere holte. Een schuilhuisje kan gewoon een houten kistje zijn met een ingang die groot genoeg is voor de chinchilla. Binnenin moet het donker zijn. Je kan zo een huisje kopen, maar je kan ook zelf een van hout maken. Een grote stenen of aardewerken pot of vaas is ook heel geschikt voor chinchilla’s, zolang de opening maar groot genoeg is. Het spreekt voor zichzelf dat ook het slaaphuisje goed vastgemaakt kan worden zodat hij niet op de chinchilla kan vallen.

Een chinchilla verzorgt haar vacht door een zandbad te nemen. Dit zand kan je aanbieden in een grote schaal, de chinchilla wentelt zich dan in dit zand om zo al het vet en vuiligheid uit de vacht te wassen. Het zand wat hier geschikt voor is, is speciaal chinchillazand: heel fijn wit zand. Een aardewerken schaal is het beste als zand-bak, omdat deze niet zo makkelijk omgekieperd wordt.

Natuurlijk heb je ook een voerbakje en een waterflesje nodig. Chinchilla’s drinken vrij veel, dus een groot flesje is het beste.

Bodembedekking

Op de bodem van het verblijf van je chinchilla kan je verschillende soorten bodembedekking doen. De voorwaarde is alleen dat het niet stoffig is en vocht goed opneemt. Je kan kiezen voor o.a. houtvezel (zaagsel), beukensnippers, schorssnippers, papierstrookjes, gehakseld stro, gehakselde vlas, hennepvezel of cocosvezel. Loop eens naar de dichtsbijzijnde dierenwinkel en probeer wat uit, zodat je jouw favoriete bodembedekking vindt.

Schoonmaken van het chinchillahok

Natuurlijk moet je het hok van je chinchilla schoonmaken. Wanneer en hoe vaak je dit doet hangt af van de kooi en hoeveel chinchilla’s je hebt. Als vuistregel geldt dat je om de dag de vieze stukjes uit het zandbad moet zeven met een fijne zeef. Verder moet je ongeveer 1x per week de bodembedekking vervangen en de zitplankjes afnemen. Ook de speeltjes en de bovenkant van het slaaphuisje dienen schoongemaakt te worden.

Een jonge chinchilla

Lees meer op deze website over chinchilla’s: