Veel gestelde vragen over chinchilla’s

Hoe oud moet een chinchilla zijn voordat hij bij zijn moeder weg mag?

Een jonge chinchilla moet minstens 8 weken bij zijn moeder blijven. In die periode drinkt hij nog melk. Het is meestal beter om het jong nog ongeveer tot 10 weken oud bij de moeder te laten.

Dit is een jonge chinchilla van 4 weken oud

Hoe oud wordt een chinchilla?

Een chinchilla wordt ongeveer 8 tot 10 jaar oud.

Kunnen meer chinchilla’s samen leven?

Ja, dat vinden zij juist het fijnst. Chinchilla’s zijn echt groepsdieren en moeten daarom altijd met twee of meer samen leven om gelukkig te zijn. Let wel op dat je niet zomaar alle chinchilla’s bij elkaar kan zetten. Als je ze niet rustig aan elkaar introduceert kunnen er grote gevechten uitbreken. Hoe je chinchilla’s aan elkaar kan koppelen kan je hier lezen.

Wat eet een chinchilla?

Een chinchilla eet speciaal chinchillavoer gemaakt van plantaardig materiaal. Verder eten chinchilla’s ook graag hooi. Chinchillavoer moet rijk zijn aan vezels en niet veel vetten en suikers bevatten. Goed chinchillavoer bestaat alleen maar uit brokjes, zonder losse zaden of gekleurde stukjes er in. Voor een mens ziet dat er misschien saai uit, maar dit brokjesvoer is echt beter voor de chinchilla dan het gemengde voer! Lees hier de pagina over chinchillavoer.

Kan ik een chinchilla sla of witlof voeren?

Nee, dit is niet goed voor chinchilla’s omdat ze van nature gemaakt zijn om droge planten te eten. Hele vochtige planten zoals sla en witlof, en de meeste andere groentes die wij eten, zijn te vochtig voor ze.

Ik wil mijn chinchilla graag iets lekkers geven, wat kan ik haar geven?

Chinchilla’s mogen niet teveel suiker en vet omdat dit erg slecht is voor hen. Zij vinden suiker alleen wel heel lekker, dus zo nu en dan mag je ze verwennen met een rozijntje. Omdat ze dit zo lekker vinden is het een echte beloning en zullen ze al snel leren om kunstjes te doen of om te bedelen. Geef ze niet meer dan ongeveer twee rozijntjes per dag, en liefst ook niet iedere dag. Ze moeten wel gezond blijven natuurlijk!

Zijn chinchilla’s geschikt voor kinderen?

Voor jonge kinderen vind ik chinchilla’s niet zo geschikt, omdat chinchilla’s snel bewegen, niet graag opgepakt worden en overdag de hele dag slapen. Voor oudere kinderen, vanaf 12 jaar ongeveer, kunnen het wel hele leuke huisdieren zijn. Kinderen vanaf die leeftijd zijn vaak wat rustiger en geduldiger waardoor ze goed om kunnen gaan met chinchilla’s. Kies een huisdier met een karakter dat past bij het karakter van je kind.

Lees meer op deze website over chinchilla’s: