Voeding voor chinchilla’s

In de natuur eten chinchilla’s voornamelijk droge delen van planten zoals hooi, droge blaadjes en plantenwortels. Het is daarom belangrijk dat je een chinchilla droog plantaardig materiaal geeft zoals hooi. Gelukkig kan je een chinchilla als hoofdvoer ook gewoon voer uit de dierenwinkel geven, waar alle benodigde stoffen in zitten.

Goed hoofdvoedsel

Goed chinchillavoer uit de winkel is gemaakt van planten en wordt verkocht in de vorm van brokjes. Koop alleen chinchillavoer wat bestaat uit zulke pellets (brokjes), omdat voer dat bestaat uit losse granen of zaden niet goed is voor een chinchilla. Zelfs al wordt dit voer verkocht als chinchillavoer, het is te vet en bevat teveel koolhydraten. Chinchilla’s zijn gemaakt om van hele arme voedingsmiddelen te leven, zoals dode gedroogde planten. Wanneer hen zaden wordt gevoerd, kunnen ze erg ziek worden. Ook konijnenvoer of brokjes voor ‘alle knaagdieren’ zijn niet geschikt voor chinchilla’s.

Hooi voor je chinchilla

Chinchilla’s houden van hooi! Hooi is ook heel goed voor hen, omdat het hun maag vult en hen bezig houdt zonder dat zij er dik of ziek van worden. Zorg er daarom voor dat jouw chinchilla iedere dag hooi kan eten.
Ook gedroogd gras met bloemen en kruiden kan gevoerd worden aan je chinchilla. Natuurlijk mogen deze kruiden en bloemen niet giftig zijn! Zelf plukken en drogen is daarom niet aan te raden, maar er zijn wel goede en gezonde mixen te koop speciaal voor chinchilla’s.

Groenvoer voor chinchilla’s

Geef je chinchilla geen verse groenten, omdat ze niet goed tegen vochtige voedingsmiddelen kunnen. Je mag je chinchilla wel gedroogde schijfjes wortel of appel geven.

Snoepjes en lekkernijen

Geef je chinchilla maar met mate chinchilla-snoep en andere lekkernijen, omdat ze eigenlijk niet zo goed zijn voor je chinchilla. Wat je hem zo nu en dan kan geven is gedroogde wortel, gedroogde banaan, gedroogde appel, een rozijntje of een beetje gedroogde bessen.

Lees meer op deze website over chinchilla’s