Degoe

De degoe is een relatief onbekend huisdier dat van oorsprong voorkomt in Zuid Amerika. Een degoe is gemêleerd bruin van kleur met een lange staart. Haar Latijnse naam is Octodon degus. De degoe is familie van de cavia.

Dit is een degoe

Uiterlijk van een degoe

Een degoe is bruin van kleur. De haartjes zijn donkerbruin aan de punt en lichter bruin aan het begin, waardoor de vacht gemêleerd van kleur is. Een degoe wordt ongeveer 180 tot 280 gram zwaar en is ongeveer 20 cm lang zonder staart. Hun oren staan omhoog en hebben een ronde punt. Hun staart is behaard met zwarte haren.

Herkomst van de degoe

De degoe komt uit Zuid Amerika, uit het Andesgebergte van Chili. Zij leven daar in de droge gebieden voornamelijk op rotsen. Degoes houden van springen en klimmen.

Gedrag

Een degoe is een heel sociaal dier, die graag samen leeft met zijn soortgenoten. In de natuur zijn zij altijd in familiegroepen te vinden. In gevangenschap dient een degoe dan ook niet alleen gehouden te worden, omdat hij dan lusteloos en eenzaam kan worden. Hij kan zijn natuurlijke sociale gedrag dan niet beoefenen, hoeveel aandacht van mensen hij ook krijgt.

Degoes zijn dag-actieve dieren, dat betekend dat ze overdag wakker zijn en ’s nachts slapen net als wij.
Een degoe wordt erg tam en is een heel nieuwsgierig diertje.

Zo wordt een jonge degoe geboren; al een vachtje, ogen half open, deels in staat te lopen

Lees meer over degoes op deze website, ga naar de pagina’s: