Hanteren en koppelen van degoes

Hier kan je lezen hoe je een degoe kan hanteren, tam kan maken en kan koppelen aan soortgenoten die hij nog niet kent.

Hanteren van een degoe

Til een degoe nooit op aan het midden of de punt van zijn staart. De staart kan heel makkelijk afbreken, wat zeer pijnlijk is en ook niet meer terug groeit. Een degoe kan opgetild worden aan de staartwortel, maar beter is het om de degoe op te pakken bij zijn lijf en hem zelf met zijn pootjes te laten staan op je hand. Het makkelijkste is het oppakken van een tamme degoe door hem rond zijn middel met je rechterhand te pakken, en hem dan direct op de linkerhand te plaatsen. Als hij blijft zitten, kan je hem vervoeren zonder hem verder vast te houden, als hij wil weglopen kan je hem rustig met de rechterhand op de plaats houden.

Degoe

Tam maken van degoes

Een degoe is van nature nieuwsgierig en kan heel tam worden. Het is echter geen kat; rustig op schoot zitten of geaaid worden is misschien leuk voor 5 minuutjes, daarna wil hij weer op verkenning gaan. Een degoe is goed tam te maken door hem altijd rustig te benaderen, hem wat lekkers toe te stoppen of hem te belonen met een avontuur; als hij hem steeds uit zijn kooi laat, speeltjes geeft of rustig mee neemt naar een nieuwe plek vindt hij dat heel leuk en zal hij jou daarmee associëren.
Een degoe moet op jonge leeftijd vertrouwelijk gemaakt worden met mensen, maar kan ook als hij ouder is en eerst wild of bijterig doet nog tam gemaakt worden. Het is natuurlijk makkelijk om een deels tamme degoe verder tam te maken, dan een bange degoe vertrouwen te kunnen geven, waardoor je het beste degoes kan kopen bij iemand die de jonge dieren al hanteert en tam maakt.

Degoes aan elkaar koppelen

Degoes zijn groepsdieren, maar ze accepteren niet zomaar iedere nieuwe degoe in hun groep. Een groepje van een mannetje en een vrouwtje of meerdere vrouwtjes samen gaat het beste. Twee volwassen mannetjes kunnen soms niet aan elkaar wennen. Groepen met meerdere mannen en een vrouw zijn moeilijk te maken en het is daarom niet aan te raden dit te proberen. Mannetjes die samen opgroeien blijven doorgaans wel maatjes. Het makkelijkste is het koppelen van jonge dieren, maar zelfs oude dieren zijn nog samen te plaatsen met wat geduld.
Laat de degoes eerst aan elkaar wennen door twee kooien naast elkaar te plaatsen. Zij kunnen elkaar dan zien en ruiken, maar niet vechten. Vervolgens kan je de degoes elkaar laten ontmoeten op neutraal terrein, dus niet in een van de kooien. Als de degoes dan niet vechten of in ieder geval niet meer doen dan een beetje piepen, kunnen de degoes samen geplaatst worden in een schone kooi. Dus niet in een kooi waar een van de twee kort geleden nog in woonde, omdat deze degoe de kooi dan zal zien als zijn gebied. Wanneer de degoes niet vechten zijn zij gekoppeld.

Dit is het koppie van een degoe van 1 dag oud.

Lees meer over degoes op deze website, ga naar de pagina’s: