Huisvesting voor degoes

Degoes worden meestal gehouden in een grote kooi. Hier kan je lezen wat voor kooi, hoe groot, hoe vaak je hem moet schoonmaken en hoe je hem kan inrichten.

Deze chinchillakooi zou perfect zijn voor 2 √° 5 degoes

Afmetingen van de kooi

Degoes houden van klimmen en springen, waardoor een kooi het beste hoger kan zijn dan dat hij breed is. Er zijn geen vaste regels voor de afmetingen van de kooi, maar een maat van 80 cm breed, 1 meter hoog en 50 cm breed is toch wel een minimum voor twee degoes.
De kooi kan voorzien worden van houten of metalen platen als verdiepingen, zodat de dieren van de ene verdieping naar de andere kunnen springen.

Inrichten van de kooi

De kooi met de verdiepingen kan ingericht worden met allerlei dingen die jij leuk vindt. Het belangrijkste is dat het veilig is, dus dat de degoes niet beklemd kunnen raken of dat er iets op hen kan vallen.
Een kooi heeft in ieder geval een nestruimte, waterflesje, voerbakje en zandbakje nodig. Een nestruimte kan een houten huisje of rieten mand zijn waar de degoes in kunnen gaan zitten als ze behoefte hebben aan wat afscherming van de buitenwereld. Bijvoorbeeld als zij bang zijn of slapen. Een zandbakje kan een metalen of terracotta bak zijn die gevuld wordt met chinchillabadzand. Dit is wit zand met een hele losse structuur waar de degoes in kunnen rollen om hun vacht schoon te maken. Ze houden hier erg van. De bak met zand kan standaard in het hok gelaten worden, of iedere dag eventjes een half uurtje geplaatst kunnen worden. Het voordeel van iedere dag een half uurtje is dat het zand veel schoner blijft.
Op de bodem van het hok moet je iets strooien wat vocht opneemt; zaagsel, gehakseld stro, gehakseld vlas, no-smell of iets anders gemaakt voor knaagdierenhokken.
De kooi kan verder ingericht worden met alles wat je leuk vindt; stukken hout, stukken touw, een grote steen (zolang het veilig is). Als de degoes erop kunnen springen, in kunnen klimmen of het kapot kunnen knagen vinden ze het leuk!

Schoonmaken van het degoehok

Degoes zijn niet zulke zindelijke dieren. Het hok moet daardoor iedere week schoongemaakt worden. Alle bodembedekking (zaagsel, vlas, no-smell etc) moet vervangen worden voor schoon en droog materiaal. Alle plateaus in het hokken moeten geveegd en afgenomen worden met heet water. Speeltjes die schoon te maken zijn moeten schoongemaakt worden en speeltjes die echt heel vies zijn maar niet goed schoongemaakt kunnen worden (bijvoorbeeld een stuk touw) moeten vervangen worden. Al met al moet er best veel schoongemaakt worden, minimaal 1x per week.

Een nieuwsgierige degoe

Lees meer over degoes op deze website, ga naar de pagina’s: