Veel gestelde vragen

Hier vindt je enkele veel gestelde vragen over degoes.

Hoe oud wordt een degoe?

Een degoe wordt ongeveer 5 tot 8 jaar oud.

Een degoe van één dag oud

Hoeveel jongen krijgen degoes ongeveer?

Een nestje jonge degoes bestaat uit 4 tot 10 jongen. De jongen hebben al een vachtje en hebben de ogen een beetje open bij de geboorte, maar ze zijn lang niet zo zelfstandig als bijvoorbeeld jonge chinchilla’s of jonge cavia’s. Al na 3 weken mogen de jonge degoes bij hun moeder vandaan. Vrouwtjes zijn geslachtsrijp na 3 maanden, maar zijn dan nog te jong om gezond jongen te krijgen.

Stinken degoes?

Degoes hebben geen lichaamsgeur, maar hun urine kan wel gaan ruiken als het enkele dagen ligt. Een degoe-hok kan dus wel een beetje gaan stinken tussen de schoonmaakbeurten door. Wanneer het hok om de dag wordt schoongemaakt stinkt dit zo goed als niet.

Wat is het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje bij degoes?

Qua karakter of lichaamsgrootte is er zo goed als geen verschil tussen mannetjes en vrouwtjes. Om te zien of je een mannetjes- of een vrouwtjesdegoe hebt, moet je kijken naar de geslachtsopening onder de staart. Een volwassen mannetje heeft daar twee testikels en heeft een relatief lange afstand tussen de anus en de geslachtsopening. Een vrouwtje heeft een kortere afstand tussen de anus en de geslachtsopening.

Kan een degoe mannetje gecastreerd worden?

Ja, een dierenarts kan zonder problemen een mannetjesdegoe castreren zodat hij geen jongen meer kan verwekken. Een koppeltje van een mannetje en een vrouwtje kan zodoende samen gehouden worden zonder een stroom van jonge degoes te produceren.

Zijn degoes geschikt voor kinderen?

Persoonlijk zou ik geen degoes geven aan een kind onder de 15 jaar, omdat degoes zeer actieve, eigenzinnige dieren zijn die veel schoonmaak van hun verblijf vragen.

Degoe

Lees meer over degoes op deze website, ga naar de pagina’s: