Voeding voor degoes

Hier kan je alles lezen over de voeding van degoes. Een degoe eet plantaardig voedsel met veel vezels en mag absoluut niet teveel suiker eten, omdat zij zeer snel suikerziekte ontwikkelen.

Een degoe

Hoofdvoeding

Als hoofdvoeding moet een degoe vezelrijk plantaardig voedsel eten. Het beste voer voor een degoe is hooi (simpelweg gedroogd gras), aangevuld met plantaardige brokjes. Dit is te koop als brokjes voor chinchilla’s of konijnen. De brokjes moeten niet gemaakt zijn van granen en mogen ook niet teveel vet bevatten (dit staat op de verpakking).
Degoes komen uit droge en schrale gebieden, waardoor zij gewend zijn aan karig, vezelrijk voer. Hun tanden en maag-darmstelsel is hier perfect op aangepast, terwijl het juist niet aangepast is aan energierijke voeding zoals koolhydraten, veel vocht, vet en suikers. Het is niet zielig om je degoe alleen maar hooi te geven, maar het is juist zielig om hen suikers en vetten te geven. Hier kunnen zij heel ziek van worden. Degoes ontwikkelen heel makkelijk suikerziekte door het eten van teveel suiker en door het hebben van overgewicht. Zij ontwikkelen zelfs zo snel suikerziekte, dat zij in laboratoria gebruik worden als proefdieren om testen tegen suikerziekte op te proberen.

Snoepjes en extraatjes

Suiker is slecht voor degoes, maar ze houden er wel erg van. Twee keer in de week een rozijntje is een echte traktatie voor een degoe, waardoor hij snel tam wordt of kunstjes geleerd kan worden. Verder kan een degoe verwend worden met droge of verse wilgentakken zonder blad, droge takken van fruitbomen of van berken. Gedroogde luzerne of andere gedroogde niet-giftige planten zijn ook lekker voor je degoe.

Lees meer over degoes op deze website, ga naar de pagina’s: