Konijn

Een konijn (Oryctolagus cuniculus) is een erg geliefd en erg bekend huisdier. Het is geen knaagdier, maar een haasachtige die geen nauwverwante soortgenoten heeft. Een mannetjes konijn heeft een ram of rammelaar en een vrouwtje heet een vroedster. Hier kan je alles lezen over de verzorging van een konijn en de verschillende rassen.

Dit is een pooltje in de kleur rus (ook wel brandneusje genoemd)

Uiterlijk van tamme konijnen

Omdat konijnen al zo lang gedomesticeerd zijn door mensen, is er tijd geweest om veel verschillende rassen te ontwikkelen. Deze rassen zijn ontstaan door selectief te fokken op bepaalde kenmerken en de ontwikkelende rassen niet meer te kruisen met andere rassen. De ontwikkeling van nieuwe rassen gaat nog steeds door. Er ontstaan ook nieuwe rassen door twee bestaande rassen te kruisen en de nakomelingen daarna te selecteren op een nieuwe combinatie van eigenschappen.
Konijnen worden gefokt met een bepaald nut; als huisdier, als showdier of als nutdier (vlees). Konijnen zijn er dan ook in vele kleuren, vachtstructuren, lichaamsvormen, oor-types en lichaamsgroottes. Dwergkonijnen zijn konijnen die ongeveer 1 kg wegen, kleine konijnenrassen wegen tussen de 1 en 2,5 kg, middelgrote konijnenrassen zijn ongeveer 2,5 tot 5 kg en grote konijnenrassen zijn ongeveer tussen de 5 en 10 kg.

Konijnen in het wild

Van nature komen konijnen voor in Europa, Rusland en het noorden van Afrika. Door kolonisten zijn konijnen ook in Australie terechtgekomen, waar zij nu in grote aantallen voorkomen.

Dit is voskonijn, hij heeft leuk lang haar maar sommige rassen hebben het nog langer.

Gedrag van konijnen

Het gedrag van konijnen is voor een groot deel beinvloed door selectiegericht fokken van konijnen als huisdier of nutdier, maar hun natuurlijke gedrag is de basis voor hun doen en laten. Konijnen zijn van nature vluchtdieren en erg sociaal, zij leven in groepen. Ook houden zij van graven en knagen. Deze voorkeuren zitten nog in alle tamme konijnenrassen. In gevangenschap zijn konijnen gefokt om tam en vriendelijk te zijn naar mensen toe, maar niet elk ras is hier even ver op geselecteerd waardoor de rassen erg kunnen verschillen in de neiging tot tam worden. Alle konijnen stellen contact met soortgenoten op prijs.
Konijnen zijn in de natuur voornamelijk in de schemering actief, maar in gevangenschap kan je zowel overdag en ’s nachts actief zien zijn.

Sociaal leven

Zoals hierboven al gezegd zijn konijnen groepsdieren die graag soortgenoten om zich heen hebben en samen dingen ondernemen. Het probleem met tamme konijnen is echter dat zij in hun kooi doorgaans geen ander konijn van hetzelfde geslacht accepteren. Vaak zullen zij gaan vechten met het andere konijn, zelfs als het familie is. Alleen in grote rennen of buitenverblijven gaat het vaak wel goed om meerdere konijnen van hetzelfde geslacht samen te zetten.
Als huisdier konijn is het beste voor het baasje en het konijn als een vrouwtje samen wordt gezet met een gecastreerd mannetje. Zo hebben zij leuk contact, en heb jij geen gevechten en geen baby konijntjes.

Voortplanting van konijnen

De voortplanting van een konijn gaat heel snel. Een vrouwtjeskonijn is slechts 3 dagen per maand niet vruchtbaar; als zij gedekt wordt op een van de andere dagen in de maand is zij  bijna gegarandeerd drachtig. Zij heeft een draagtijd van 28 tot 33 dagen en krijgt tussen de 3 en 12 jonkies (gemiddeld ongeveer 5, maar het ligt o.a. aan het ras hoeveel het er zijn). De jonkies worden ongeveer een maand gezoogt. Hierna mogen ze hun moeder verlaten.
Een vroedster kan voor het eerst drachtig worden als ze ongeveer 4 maanden oud is (hoewel dit jong is om haar opzettelijk in te zetten voor de fok). Een mannetje is na ongeveer 3 maanden vruchtbaar.

Levensduur

Een konijn wordt meestal tussen de 5 en 12 jaar oud. Meestal worden ze ongeveer 8 jaar oud.

Meer over konijnen: