Hanteren en tam maken van konijnen

Een konijn moet goed opgepakt worden om ervoor te zorgen dat hij zich niet bezeerd. Op deze pagina vind je ook tips voor het tam maken van jouw konijn.

Dit is een voskonijn aan het relaxen.

Hanteren van konijnen

Om een konijn op te pakken heb je twee handen nodig. Ondersteun met een hand het achterwerk van het konijn en hou met de andere hand het konijn bij de schouders of onder de voorpootjes vast. Voor kinderen is het handig om hen het konijntje tegen zich aan te houden.
De meeste konijnen houden niet van opgepakt worden, zelfs als ze heel tam zijn. Een konijn blijft altijd een beetje een prooidier en opgepakt worden doet denken aan gepakt worden door een roofdier.

Tam maken van je konijn

Als het goed is, is het konijntje dat je koopt al een beetje tam gemaakt toen hij/zij nog bij de moeder was. Als zij als klein konijntje al gewend zijn om opgepakt te worden en de geur van mensen te kennen, zijn zij makkelijker tam te maken.
Een konijntje is goed tam te maken door haar wat lekkers aan te bieden (worteltje e.d.) en door vooral rustig te bewegen. Een konijntje schrikt al gauw van snelle bewegingen of harde geluiden. Het vaak oppakken van een konijntje op de juiste manier doet haar ook wennen aan oppakken. Als het konijntje zich niet wil laten vangen, moet je niet achter haar aan jagen om haar alsnog te pakken. Wacht liever tot zij wat gekalmeerd is en probeer het dan nog een keertje.

Koppelen van twee konijnen

Hoewel konijnen groepsdieren zijn, zullen zij vaak onderling gaan vechten. Ze kunnen dan flink gewond raken en soms nooit vriendjes worden. Twee mannetjes en twee vrouwtjes gaan meestal vechten, terwijl een koppel van een vrouwtje en een gecastreerd mannetje bijna altijd goed gaat. Een koppel van een ram en vroedster zal ook niet gaan vechten (meestal), maar bij deze combinatie zal je heel veel jonkies krijgen dus dit is niet aan te raden.
Om twee konijnen die elkaar nog niet kennen te koppelen, kan je ze het beste eerst aan elkaar laten wennen met een scheiding tussen hen in. Ze kunnen elkaar dan zien er ruiken, maar niet verwonden. Als dat goed gaat, kan je de twee kennis laten maken op ‘neutraal terrein’, dus de woonkamer of de tuin. Pas als dat goed gaat, kunnen de twee konijnen samen in een hok gezet worden. Let de eerste paar dagen goed op of ze niet gaan vechten. Als ze dat niet goed, heb je een super leuk en gezellig koppel konijnen die veel aan elkaar hebben.

Meer over konijnen bij HetDierendorp.nl: