Huisvesting voor konijnen

Konijnen kunnen binnen of buiten gehouden worden. Eerst leg ik uit wat de minimale eisen aan een kooi zijn, vervolgens behandel ik specifiek het binnen en het buiten houden van konijnen.

Een voorbeeld van een konijnenhok voor buiten

Grootte van het verblijf

Een kooi van een konijn moet voldoende groot zijn. Hoe groot dit is, hangt af van de lichaamsgrootte van het konijn. Een te groot hok bestaat niet. De minimale grootte van een kooi voor een dwergkonijntje is ongeveer 1 meter bij 50 cm. Zo een kooi betekend wel dat het konijntje zijn pootjes dagelijks mag strekken in de kamer of tuin.

Bodembedekking en schoonmaken

Een konijn is een heel schoon dier die uit zichzelf in slechts een of twee specifieke plekken zal plassen. Ook de keutels legt hij vaak op een vaste plek, zodat de rest van het hok schoon blijft. Het is aan te raden de plashoek om de dag helemaal schoon te maken en de keutels te verwijderen. Het hele hok schoonmaken kan eens in de week of soms zelfs minder vaak als het konijn echt alle plas en keutels in een hoek doet. Je kan speciale konijnentoiletten kopen van plastic die je om de dag kan leeg halen en afwassen. Het hok blijft dan heel fris.
Op de bodem van het hok van een konijn kan je stofvrij zaagsel, gehakseld vlasstro, houtsnippers of speciale bodembedeking leggen. In de plashoek moet materiaal liggen dat vocht heel goed opneemt, zaagsel is hier heel goed voor. Ook kattenbakkorrels kunnen hier gelegd worden om het vocht op te nemen.

Inrichting van het verblijf

Een konijn heeft behoefte aan een veilig plekje in zijn hok. Dit kan een schuilhuisje zijn, of een mandje of bijvoorbeeld een hangmatje.
Verder kan je het hok inrichten met alles wat je leuk vindt en veilig is. Bijvoorbeeld een boomstammetje, takken om op te knagen, een hooiruifje of veilig speelgoed voor konijnen.

Hangoor konijntje in binnenkooi

Binnen houden van konijnen

De meeste huisdierkonijnen worden binnen in huis gehouden. Een kooi met de eigenschappen die hierboven staan is dan heel goed. Als je jouw konijn zo nu en dan los laat lopen in huis, moet je er wel voor zorgen dat het veilig is voor het konijn. Een konijn zal namelijk vroeg of laat uittesten of een snoer ook leuk of lekker is om door te knagen. In het meest gunstige geval zorgt dat ervoor dat je het snoer kan weggooien, maar in het meest erge geval electrocuteerd het konijn zichzelf doordat er stroom op het snoer staat. Zorg er dus voor dat je alle snoeren uit de buurt van je konijn houdt! Hou er ook rekening mee dat een konijn ook aan stof, hout, vloerbedekking en behang kan gaan knagen.

Buiten houden van konijnen

Een konijn kan goed buiten gehouden worden, ook in de winter, maar het hok moet dan wel vorstvrij zijn. Een konijn die buiten gehouden wordt heeft een tochtvrij gedeelte nodig met voldoende isolatie tegen de kou (stro, kooi, goede afsluiting). In dit deel van het hok mag het niet vriezen, in de ren of het meer open gedeelte van het hok mag dit wel voorkomen. Let er ook op dat het water van het konijn niet bevriest. Grotere konijnen zijn veel beter bestand tegen de kou dan kleine rassen. Als het te koud wordt moet je het konijn binnen gaan huisvesten. Als een konijn eenmaal binnen is, kan zij niet zomaar in de winter buiten gehouden worden. De vacht is dan niet aangepast aan de kou. Je kan een konijn dus alleen buiten gaan houden in de lente, zomer of het begin van de herfst.
Konijnen kunnen ook in een grote ren gehouden worden. Let erop dat een konijn zal gaan graven; het gaas van de ren moet daarom ook in de grond gegraven worden of de grond bedekken.

Meer over konijnen: