Te lange tanden bij konijnen

Bij konijnen en veel andere dieren groeien de tanden hun hele leven door. Door eten, knagen en kauwen slijten de tanden af. Als het goed is groeien ze net zo hard als dat ze slijten, waardoor ze op de juiste lengte blijven. Door een slechte stand van de tanden of door te weinig knaagmateriaal (voer met vezels, hout e.d.) kunnen de tanden te lang worden. Doordat de tanden te lang worden, sluiten ze niet meer op elkaar en slijten dan helemaal niet meer. Het probleem wordt dan alleen maar erger. Doordat de tanden erg lang worden, kan zelfs de kaakstand veranderen. Als de tanden dan door een dierenarts worden ingekort, groeien ze erna weer verkeerd terug. Voorkomen is daarom beter dan genezen!

Een konijn bij de dierenarts met veel te lange tanden. Het bruine is poep dat is blijven steken omdat een konijntje normaal zijn eigen poep opeet (coprofagie).

Gevolgen van te lange tanden

Te lange tanden bij konijnen hebben veel gezondheidsproblemen tot gevolg. Eten is heel moeilijk met de lange tanden, waardoor het konijntje kan afvallen en zijn groentes laat staan. Ook kan het konijn zijn achterwerk niet meer schoon maken. In de nacht poept een konijntje namelijk dunne poep die hij opeet. Dit is natuurlijk gedrag en zorgt ervoor dat hij alle voeding uit zijn eten kan halen. Met lange tanden kan hij niet meer deze plakkerige poep aanpakken. Hierdoor krijgt hij een hele vieze kont. Deze poep is namelijk totaal anders, veel dunner en heel plakkerig, dan de keuteltjes die je in het hok ziet liggen. Ook mist het konijn voedingsstoffen die hij normaal uit zijn dunne poep haalt.

Voorkomen van te lange tanden

Geef je konijn onbeperkt hooi te eten en voer hem met groenbruine brokjes. Voer met allerlei kleurrijke stukjes en granen is niet goed voor je konijn en doet de tanden slecht afslijten.
Zorg dat je konijn hout heeft om aan de knagen. Kijk zo nu en dan voorzichtig in zijn bekje om te zien of de tanden nog netjes op elkaar staan.
Sommige rassen konijnen, vooral de kleine rassen en de rassen met kleine snuitjes, hebben snel last van een verkeerde stand tanden. Als de tandstand verkeerd is, sluiten de tanden en kiezen niet goed op elkaar en slijten zij niet.

Oplossing tegen lange tanden

De dierenarts kan de lange tanden afknippen met een stevige dierennagelschaar. De tanden kunnen helaas niet zo kort worden afgeknipt, waardoor dit elke 4 weken moet gebeuren. Eigenlijk heeft je konijntje dan alsnog te lange tanden voor een groot deel van de tijd. Andere dierenartsen gebruiken een boortje om de tanden af te slijpen. Er wordt dan een punt gekozen waarop de tand wordt doorgezaagd met een elektrische boor. Dit heb ik voor mijn konijntje laten doen, maar dit was zeer stressvol en er is regelmatig per ongeluk in het tandvlees van het konijntje geboord. De dierenarts was heel voorzichtig maar omdat een tand zo glad is, slipt de boor en raakt ie dus het tandvlees van het konijn. De behandeling duurt wel een kwartier en het konijn staat doodsangsten uit.
Het probleem is dat zelfs als de tanden weer heel kort zijn, ze vaak niet meer netjes aansluiten. De behandeling moet dan iedere 8 weken herhaald worden. De kiezen kunnen ook haken gaan vertonen, waardoor ze ook niet meer goed sluiten. Dit zorgt ervoor dat de voortanden ook niet meer zo goed op elkaar passen. De haken kunnen alleen van de kiezen worden gehaald als het konijn volledig onder narcose is. Ook dit moet vaak herhaald worden, eens in het half jaar ongeveer.

Ik wil mijn konijntje niet iedere 8 weken een mishandeling geven, en ieder half jaar onder narcose. De kosten vallen nog mee, 6 euro per keer tanden knippen (initieel ook een consult erbij à 35 euro, maar dat hoeft maar één keer) maar ik vind het gewoon heel zielig voor het konijn. Ik snap niet waarom het probleem pas na een jaar optrad en niet verholpen is bij het weer kort maken van de tanden met de elektrische boor.

Langdurige oplossingen voor de voortanden waren: het laten uittrekken van alle vier de voortanden. Knagen is dan niet meer mogelijk, maar de tanden zullen ook niet meer verkeerd groeien. De kiezen moeten dan alsnog regelmatig onder narcose geveild worden. Ik heb er daarom voor gekozen mijn konijn in te laten slapen. Dit is geen leven zo voor hem.

Bij de dierenarts

Meer over konijnen: