Veel gestelde vragen over konijnen

Hier vind je de meest gestelde vragen over konijnen.

Stinken konijnen?

Nee, als je de plashoek in het hok elke dag of om de dag schoon maakt, zal een konijn niet stinken. Als je het hok minder vaak schoon maakt, ruik je hem wel. Mannetjes hebben een sterkere geur van de urine dan vrouwtjes. Denk er dus goed over na of je het konijn in huis wilt houden, wil je tijd besteden aan het iedere dag schoonmaken van het plashoekje in het konijnenhok? Buiten is geur natuurlijk minder een probleem. Konijnen hebben geen duidelijke of sterke lichaamsgeur.

Dit langhaar konijntje ligt er lekker bij

Maken konijnen lawaai?

Nee, over het algemeen zijn konijnen heel rustig en stil.

Kan ik twee konijnen in een hokje houden?

Ja dat kan, maar meestal is de enige combinatie die goed samen kan leven een vrouwtje met een gecastreerd mannetje. Twee konijnen van hetzelfde geslacht hebben de neiging tot vechten.

Moeten de nageltjes van mijn konijn geknipt worden?

Als de nagels van een konijn erg lang worden moeten zijn inderdaad bijgeknipt worden. Dit kan heel eenvoudig met een knipper voor hondennagels. Zorg ervoor dat je de nagels niet te kort knipt, dit kan namelijk gaan bloeden. Omdat het een nagel is, kan dit bloeden best een tijdje doorgaan, maar meestal is het niet heel ernstig. Een dierenarts kan ook de nagels van een konijn knippen. De nagels van een konijn slijten vanzelf af als zij een harde ondergrond hebben om op te lopen, zoals een tegel of de tuin.
Knip de nagels af ter hoogte van de haartjes onder de voetzool. Dan knip je ze niet te kort. Als je konijn witte nagels heeft, kan je zien waar het bloed loopt. Knip de nagels een einde voor het bloedvat af, ongeveer 4 mm na het einde van het bloedvat.

Nagels laten knippen bij de dierenarts. Je kan het ook zelf leren!

Moet de vacht van een konijn geborsteld worden?

Langharige konijnen moeten geborsteld worden om hun vacht vrij van knopen te houden. Konijnen met een korte vacht verzorgen hun vacht zelf. Meestal vind een konijn het heel fijn om geborsteld te worden. Dit kan met een kammetje voor mensen of met een speciale konijnen- of hondenborstel.

Dit konijn mag zo nu en dan geborsteld of gekamd worden.

Meer over konijnen: