Voeding voor konijnen

Konijnen eten alleen plantaardig voer. Het beste voer is vezelrijk voer, dus geen granen en dergelijke, maar gras, hooi, stro, groenten en bv. luzerne. Je kan jouw konijn het beste voeren met een mengeling van hooi, stro en groenten en brokjes.

Brokjes voor konijnen (biks)

Konijnenbrokjes

Konijnenvoer is bijna overal te koop, maar er is nogal een verschil in kwaliteit van het voer. Het lijkt misschien saai voor het konijn, maar de normale bruine of groene brokjes (staafjes) gemaakt van planten (gras, luzerne e.d.) is het beste voer voor het konijn. Gemengd voer met allerlei granen en gekleurde brokjes bevat teveel suiker of koolhydraten en te weinig vezels.

Hooi en stro

Het eten van hooi en stro is heel belangrijk voor konijnen. Vooral hooi is favoriet. Hooi en stro bevatten veel vezels en zorgen ervoor dat het konijn zijn tanden goed gebruikt.

Gras en andere wilde planten als voer

Een konijn eet ook graag vers gras en kruiden zoals paardenbloem, weegbree, fluitekruid, takken van fruitbomen en wilgentakken (evt. met blaadjes). Als je dit voert, zorg er dan voor dat je de planten verzameld op plekken zonder vervuiling, zonder veel uitlaatgassen en met zo min mogelijk vervuiling van uitwerpselen van andere dieren.

Groenten en fruit

Konijnen houden erg van het eten van groente en fruit. Bijna alle groenten die wij eten zijn geschikt voor konijnen; sla, wortel, andijvie, boerenkoolblad, bloemkoolblad, broccoli en witlof. Als je groenvoer geeft, zorg er dan voor dat je niet ineens heel veel geeft als je konijn het niet gewend is. Geef hem/haar eerst een beetje en verhoog de hoeveelheid dan elke dag een beetje.
Qua fruit mag een konijn onder andere appel eten en schilletjes van peer. De meeste andere soorten fruit zijn niet goed voor konijnen vanwege de hoeveelheid suiker.

Coprofagie

Het klinkt vies, maar een konijn eet zijn eigen uitwerpselen. Dit heet coprofagie. Een konijn heeft twee soorten uitwerpselen; de echte keutels (die worden niet opgegeten) en een soort dunne versie van de keutels (deze wordt opgegeten). Dit is volkomen natuurlijk gedrag en nodig voor een goede vertering. Het is niet erg om de keutels uit het hok te verwijderen, want een konijn eet de eetbare keutels gelijk op.

Drinkwater

Een konijn heeft altijd toegang tot schoon water nodig. Dit kan in een bakje of in een waterflesje. Het voordeel van een flesje is dat het water schoon blijft en je meestal veel water ineens in de fles kan doen. Let wel op dat het balletje in het tuitje van de fles niet geblokkeerd raakt, want dan lijkt het of je konijn nog water heeft terwijl hij er niet bij kan.

Meer over konijnen: