Lemming

Het soort lemming dat wij bij Het Dierendorp hebben is de steppelemming (Lagurus lagurus). Dit is het meest gehouden soort lemming in Nederland, verder worden soms nog wel eens moeraslemmingen gehouden.

Steppelemming
Dit is een steppelemming

De steppelemming is een klein knaagdiertje met een grijs vachtje. Wat opvalt is de zwarte streep die midden over de rug loopt en ook doorloopt over de kop. De pootjes, het staartje en de oortjes zijn behaard, omdat deze dieren uit koude Russchische vlaktes komen.

Gedrag van de steppelemming

Als lemmingen wakker zijn, zijn het drukke diertjes. Ze knagen veel, rennen veel (met of zonder loopwieltje) en proberen ook overal op te klimmen. Ze kunnen echter niet heel goed klimmen. Sommige mensen beweren dat lemmingen slecht diepte kunnen inschatten, maar dit is absoluut niet waar.
Iedereen denkt bij een lemming natuurlijk meteen aan hun “zelfmoord” gedrag in het wild. Dat groepen van wel honderden lemmingen zichzelf in zee storten als ze met teveel zijn. Het is waar dat ze van kliffen afrennen, maar het is zeker geen zelfmoord. Ze doen het niet expres. In het gebied waar zij leven wisselt het voedselaanbod nogal. Als er veel voedsel is, worden er veel lemmingen geboren die ook weer heel veel gaan eten. Als het voedsel dan op begint te raken, trekken de lemmingen uit hun gebied. Ze steken allemaal obstakels over: bergen, rivieren etc. op zoek naar eten. Ze trekken maar door en door om niet te verhongeren. Als ze dan bij een klif aan zee aankomen en het voedsel is echt op, zullen ze ook van die klif af springen alsof het een rivier is. De zee is echter niet te overzwemmen dus veel lemmingen verdrinken. Dit is dus niet opzettelijke zelfmoord, maar meer dan ze de kans nemen tussen verhongeren of proberen door te trekken. Natuurlijk weten de lemmingen zelf niks over die keuzes, maar hun gedrag heeft zich daarnaar gevormd. In gevangenschap merk je trouwens niks van dit natuurlijke gedrag.

Activiteitsritme

Een lemming vertoont een heel bijzonder dagelijks ritme. In tegenstelling tot hamsters, muizen of mensen zijn ze niet dag- of nachtactief, maar juist de hele dag door actief. Ongeveer elke 3 uur worden ze wakker en gaan dan eten en rondlopen. Daarna gaan ze weer een paar uur slapen. Dit gaat zowel overdag als ’s nachts door. De meeste kleine knaagdiertjes kan je alleen ’s nachts actief zien, maar deze lemmingen dus ook midden op de dag.

Lemming

Sociaal leven

Lemmingen leven in groepen. Deze groepen kunnen heel groot worden (bijvoorbeeld 30 dieren in een groot verblijf) en zowel mannetjes en vrouwtjes kunnen hier deel uit maken. Alleen deze dieren moeten elkaar al kennen vanaf de geboorte. Een nieuwe lemmingen in een bestaande groep introduceren geeft altijd hevige gevechten. Daarom kunnen alleen jonge lemmingen of een koppeltje van twee lemmingen samengevoegd worden uit twee families.

Voortplanting van steppelemmingen

Als een lemming eenmaal volwassen is, kan ze elke 1,5 tot 2 maand een nieuw nestje met jongen werpen. Meestal zitten hier 3 Р6 jongen in, maar het kunnen er tot wel 10 zijn. Het bijzondere aan de jongen is dat ze direct beginnen met het ontwikkelen van een vacht. Na een week hebben ze al een vachtje terwijl ze nog niet heel veel zijn toegenomen in grootte. Na 10 dagen openen ze de ogen. Na slechts twee  weken verlaten ze het nest al zo nu en dan om eten te gaan zoeken. Ze eten dan al vast voedsel maar drinken ook bij de moeder. Op deze leeftijd zijn het miniatuur versies van de ouders. Ze zijn ongeveer een kwart van het gewicht van een volwassen lemming. De moeder begint alweer aan een nieuw nestje, waar de oudere jongen gewoon nog bij slapen. Het duurt relatief lang voor een jonge lemming om van zelfstandig naar echt volwassen te gaan; ongeveer 4 maanden. Dan gaan de jongen zich zelf ook weer voortplanten.

Een week oude lemming
Een lemming van een week oud

Lees meer over steppelemmingen als huisdier: