Huisvesting van lemmingen

Als je lemmingen hebt, heb je natuurlijk ook een goed verblijf nodig.

Het verblijf voor een lemming kan vanalles zijn: een glazen terrarium, een plastic bak of een kooi. De enige eisen die eraan gesteld worden, zijn dat het hokje groot genoeg is en de lemmingen niet kunnen ontsnappen.

Een volwassen steppelemming

Grootte van het hokje

Een hokje voor twee volwassen lemmingen moet minstens een vloeroppervlak van 30 bij 50 cm hebben. Een grotere groep lemmingen heeft natuurlijk meer ruimte nodig. Dit kan je ook verkrijgen door extra plateau’s te maken waar de lemmingen met een trapje heen kunnen.

Ontsnappingsgevaar

Lemmingen zijn kleine dieren, en kunnen zich ook nog eens nog
platter maken om te ontsnappen. Ze passen daarom door veel tralies heen! Als je twee volwassen lemmingen hebt, dan kunnen ze in een muizenkooi met een tralieafstand van 1 cm leven. Als je van plan bent om jonge lemmingen te fokken, dan is een traliekooi niet geschikt. De jongen zullen al twee weken na de geboorte rond gaan lopen en zullen dan zeker door alle soorten tralies heen passen. Jonge lemmingen kunnen daarom alleen gehouden worden in een glazen of plastic terrarium.

Lemmingen kunnen niet springen. Daarom is bij een glazen of plastic verblijf een deksel niet nodig. Wel moet het dichtsbijzijnde oppervlak, bijv. een takje of plateau, minstens 15 cm onder de rand van het hokje zitten. Dit omdat de lemming zich ver kan uitstrekken om te proberen over de rand te klimmen. Een verblijf zonder deksel is erg handig omdat je dan zonder moeite de lemmingen kan voeren, oppakken envan bovenaf zien. Als je een kat of ander loslopend huisdier hebt is het natuurlijk af te raden geen deksel op het verblijf te hebben.

Dit is het hok waar mijn lemmingen in leven

Bodembedekking

Als bodembedekking zijn heel veel materialen geschikt. Het enige wat het materiaal moet doen is vocht absorberen en niet teveel stof afgeven. Geschikt is: niet-stoffig zaagsel, vlas, niet-stoffig stro of hooi of beukensnippers. Met een plukje stro of hooi bouwen ze een nestje.

Inrichting van het hokje

Een lemmingverblijf moet voorzien worden van een schuilhuisje of nestmateriaal. Het schuilhuisje kan van hout zijn of gewoon van karton (zodat ze zelf na gelieven ingangen kunnen knagen). Van een loopwieltje wordt druk gebruik gemaakt, dus een loopwieltje van zo’n 10 tot 15 cm in doorsnede is een goede aanvulling. Verder bieden wilgentakken en WC rolletjes opties om de knaagbehoefte te stillen. Lemmingen klimmen niet, als ze het proberen is het heel onhandig. Je kan dus beter geen kienhout of andere klimmogelijkheden geven, maar een extra verdieping of plateau in het hok is prima.

Lemmingen kunnen drinken uit een waterbakje of een waterflesje. Controleer altijd even of het balletje van het waterflesje niet vast zit, want lemmingen drinken erg veel voor hun grootte. Een tijdje zonder water kan problemen geven met de gezondheid van het diertje.

Lees meer over steppelemmingen als huisdier: