Veelgestelde vragen over de lemming

Kunnen lemmingen in een groep leven?

Ja, lemmingen leven uitstekend in een groep. De groep kan heel groot worden, zolang er maar genoeg ruimte is in hun verblijf. Een nieuwe lemming kan niet zomaar geintroduceerd worden in een bestaande groep, omdat dan dodelijke  gevechten kunnen uitbreken.

Kan ik een lemming hamstervoer geven?

Nee, lemmingen kunnen niet leven van hamstervoer. Lemmingen kunnen namelijk slecht tegen koolhydraatrijk voer. Je moet de lemming daarom vettige zaadjes geven zoals vogelvoer, aangevuld met verse groentes.

Baby lemming (1wk oud)

Hoeveel jongen krijgt een lemming?

Een nestje jonge lemmingen bestaat meestal uit 3 kleintjes. Nestjes met tussen de 1 tot 7 jongen kunnen voorkomen.

Planten lemmingen zich snel voort?

Ja, lemmingen kunnen zich heel snel voortplanten. Als je een mannetje en een vrouwtje hebt, krijgen ze ongeveer elke 2 maanden een nestje van ong. 3 jongen. Als die volwassen zijn gaan die ook weer jongen krijgen.

Daarom is het niet aan te raden een koppeltje te nemen als je geen grote groep lemmingen wilt. Geboortebeperking is lastig, want zodra een lemming uit de groep gehaald wordt kan hij er niet opnieuw in geïntroduceerd worden.

Let er ook op dat een snel groeiende groep voor problemen kan zorgen als het hokje te klein wordt voor de familie. Er kunnen dan gevechten en verwondingen optreden. Als je dus gaat fokken met lemmingen moet je erop letten dat het verblijf steeds groot genoeg is voor alle dieren.

Stinken lemmingen?

Nee, lemmingen stinken absoluut niet. Ze produceren weinig urine en die urine ruikt haast niet. Zelf verspreiden ze ook geen lichaamsgeur.

Zijn lemmingen geschikt voor kinderen?

Zelf raad ik lemmingen niet aan als huisdier voor kinderen. Ze zijn best snel, klein en het zijn geen knuffelbeestjes. Ze kunnen ook zachtjes bijten (zonder een wondje te veroorzaken). Een (Syrische) hamster of iets dergelijks is dan leuker voor een kind dan een lemming.

Een lemming

Lees meer over steppelemmingen als huisdier: