Voeding voor lemmingen

Voer voor steppelemmingen

Een lemming is een relatief nieuw diertje als huisdier, daarom hebben dierenwinkels geen speciaal lemmingvoer te koop. Maar je kan lemmingvoer heel goed samenstellen van andere diervoeders. Een lemming eet als hoofdvoer vooral vettige zaden, zoals vogelzaad. Ze mogen niet veel koolhydraatrijke granen hebben zoals mais en graan. Verder eten ze in de natuur erg veel plantenwortels en planten, dus dit kan je naast de zaadjes bijvoeren. Ook hebben ze wat eiwitten nodig, zoals meelwormen of eivoer. Dit kan je voeren in de vorm van vogel-eivoer, kattenbrokjes of gedroogde kreeftjes.

Zaadjes

Het beste voer voor een steppelemming is een mengsel van verschillende zaadjes. Het maakt niet veel uit welke zaadjes, zolang ze vettig zijn en niet koolhydraatrijk (meelig). Graan, haver of mais is dus niet goed. Het beste is een voeder met meer dan 5 soorten zaadjes, bijvoorbeeld een mix voor zangvogels. Zonnebloempitten kunnen ook gegeven worden. Hiernaast zie je een foto van geschikt voer.

Planten

Lemmingen houden erg veel van knagen. Daarbij eten ze in de natuur voornamelijk planten. Het is dus essentieel je lemmingen aan planten te voeren. Gelukkig is dit heel makkelijk, ze eten veel soorten planten. Qua groenten zijn ze dol op lof, wortels, kool, tauge en sla. Ook andere planten die gegeten worden zijn geschikt. Geef de lemming echter geen fruit. Dit bevat teveel suiker voor lemmingen, want deze diertjes hebben glucose-intolerantie wat zich verder kan ontwikkelen tot diabetes. Je kan ze verder ook wilgentakken geven om aan te knagen en een beetje van te eten. Tuinkers en andere pas gekiemde zaadjes (zoals alfalfa) vinden ze ook heel lekker.
Er zal zeker geknaagd worden aan een pluk hooi, maar hoofdvoedsel is het niet. Meestal bouwen ze er liever een nestje van.

Eitwitrijk voer

Naast zaadjes en planten hebben lemmingen ook wat eiwitten nodig, het beste zijn dierlijke eiwitten.  Dit kan je voeren in de vorm van meelwormen, vogel-eivoer, kattenbrokjes of gedroogde kreeftjes. Zorg ervoor dat er geen zout of suiker is toegevoegd aan dit voer.

Lees meer over steppelemmingen als huisdier: