Mongoolse gerbil

Een Mongoolse gerbil wordt ook wel een woestijnratje genoemd. De Latijnse naam is Meriones unguiculatus en het is het meest voorkomende soort gerbil als huisdier. Het is een klein knaagdier met een een behaard staartje. Hij leeft van nature in de woestijn van Mongolië, maar is ook erg gelukkig in Nederland als huisdier.

Een Mongoolse gerbil / woestijnratje in wildkleur

Uiterlijk van woestijnratjes

Een gerbil is een knaagdiertje met relatief lange achterpootjes en een behaarde staart. Hij lijkt dus niet echt op een normale rat en is ook een stuk kleiner. Gerbils komen voor in heel veel verschillende kleurmutaties. De normale kleur, wildkleur, is een zandkleurige vacht met een wit-achtige buik. Verder bestaan er bijvoorbeeld ook gevlekte, zwarte, bèige, bruine en grijze Mongoolse gerbils.

Gedrag van Mongoolse gerbils

Mongoolse gerbils zijn actieve diertjes. Ze zijn erg nieuwsgierig en worden redelijk snel tam. Ze houden niet van knuffelen of vastgehouden worden, maar komen graag kijken wat je doet en of je nog wat lekkers voor ze hebt.
Woestijnratjes houden van graven, dit doen ze dan ook heel veel en vaak. Ze houden ook van knagen, bijvoorbeeld een rieten mand of kartonnen doos is binnen de kortste keren versnipperd.
Gerbils zijn echte groepsdieren. Hou gerbils daarom altijd met minstens twee stuks samen.

Gerbils zijn groepsdieren

Activiteitsritme van gerbils

Gerbils zijn overdag actief, dat betekend dat ze net als wij overdag wakker zijn en ’s nachts slapen zijn. Natuurlijk doen ze ook wel eens een slaapje overdag en zijn ze ’s avonds of in de nacht soms ook actief. Ze zijn minder strikt in het ritme als bijvoorbeeld hamsters, die écht overdag niet gestoord willen worden.

Meer lezen over gerbils…