Huisvesting voor gerbils

Je kan een gerbil in veel verschillende soorten verblijven houden, maar je moet hierbij wel letten op vier belangrijke dingen: de afmetingen van het verblijf, de ventilatie, de veiligheid en de mogelijkheid tot graven voor de gerbils.  Er zijn drie soorten verblijven die het meeste worden gebruikt: een oud glazen aquarium, een kooi met diepe onderbak of een zelf gebouwd hok.

Een prachtig zelfgebouwd gerbilhok (gemaakt door Karin Vrijdaal)

Afmetingen en veiligheid van het verblijf

Een verblijf voor 2 gerbils dient een vloeroppervlak van ongeveer 60 x 50 cm te hebben.
Natuurlijk moet het verblijf veilig zijn, dus zorg ervoor dat er geen plastic onderdelen zijn die kapotgeknaagd, opgegeten of scherm geknaagd kunnen worden en dat de gerbil niet kan ontsnappen. Daarom moet het verblijf altijd een goed afsluitende deksel hebben, omdat gerbils goed kunnen springen en dus zonder deksel makkelijk kunnen ontsnappen. Ook moet je zeker weten dat de tralies van de kooi niet te ver uit elkaar staan. Een gerbil kan zich erg klein maken om toch te ontsnappen! De tralies kunnen het beste 1 tot 1,5 cm van elkaar af staan.

Ventilatie

Een gerbilverblijf moet voldoende ventilatie hebben. Gerbils plassen niet zoveel omdat het woestijndiertjes zijn, maar hun urine is wel sterk geconcentreerd. Een deksel van gaas of een kooi van gaas biedt genoeg ventilatie voor een gerbil.

 

Mogelijkheid tot graven

Gerbils zullen altijd gaan graven in hun bodembedekking, ook als je ze weinig geeft. Graven is nou eenmaal een basisbehoefte van gerbils. Als je een kooi met tralies gebruikt, zullen de gerbils de bodembedekking al snel allemaal uit de kooi graven. Dat geeft een heleboel rommel in huis, iedere dag weer. Het is daarom beter om een kooi te nemen met een onderbak van minstens 20 cm hoogte. Er zijn ook speciale gerbilhokken, zogenaamde gerbilariums, te koop met een hele diepe bak en daarboven op een kleinere kooi. Een oud aquarium met een deksel van gaas is ook uitstekend voor gerbils.

Inrichten van het hok

Natuurlijk moet je het hok van een gerbil ook inrichten. Wat er in ieder geval in moet, is een drinkflesje met water en een voerbakje. Verder moet je op de bodem bodembedekking strooien. Dit kan van alles zijn, o.a. houtschaafsel, zaagsel, zand, gehakseld stro en vlasstro. Het moet in ieder geval vocht goed opnemen. Als nestmateriaal kan je de gerbils het beste hooi geven. Je kan de gerbils een huisje geven om in te slapen. Dit kan van alles zijn, zolang het maar groot genoeg is voor alle gerbils.
Voor verdere inrichting kan je je fantasie de vrije loop laten. Je kan de woestijnratjes houten buizen, WC-rolletjes, rieten mandjes, wilgentakjes of ander speelgoed geven. Geef ze geen speeltjes van plastic, zelfs als die verkocht worden als knaagdierenspeelgoed, omdat gerbils deze plastic speeltjes heel snel versnipperen en stukjes plastic binnen kunnen krijgen.

Schoonmaken van het gerbilhok

Een goed geventileerd hok hoeft maar 1x per maand schoongemaakt te worden. Bij de schoonmaak gooi je alle bodembedekking weg en vervang je het voor nieuwe. Als er oppervlakten zijn in het verblijf, zoals een houten plankje om op te zitten, moet je die ook even afnemen met een doekje.

Meer lezen over gerbils…