Koppelen en tam maken

Een gerbil is uit zichzelf al vrij tam, maar je kan hem extra tam maken. Hoe je dat kan doen kan je hier lezen.
Als je één of twee Mongoolse gerbils hebt, en je wil er graag een andere Mongoolse gerbil bij in het hok houden, dan moet je de gerbils eerst koppelen. Hieronder kan je lezen hoe dat gaat.

Lekker samen slapen

Tam maken van gerbils

Gerbils zijn van zichzelf erg nieuwsgierig en actief. Dit helpt goed bij het tam maken, want ze komen al snel kijken wat je aan het doen bent. Als de gerbils bij je komen kijken, kan je ze een lekker hapje geven uit je hand. Als ze dit niet durven, kan je het hapje voor je neer leggen en blijven kijken als ze het hapje gaan halen. Stukje bij beetje leren de gerbils dat het heel leuk is als jij bij het hok bent. Ze zullen dan niet meer weglopen en de lekkere hapjes uit je hand komen halen.
Als je rustig en voorzichtig bent, kan je de gerbils ook oppakken. Dit vinden ze nooit leuk, als je ze op tilt kan je ze het beste daarom zo snel mogelijk weer los op je hand zetten. Ze voelen zich dan niet bedreigd. Pak een gerbil niet op aan zijn staart, maar gewoon rond zijn lichaampje. Op zich is er niks mis met het optillen aan de staartwortel, maar de gerbils vinden dit niet leuk. Oppakken aan het puntje van de staart kan ervoor zorgen dat de staart afbreekt. Dit is erg pijnlijk en het groeit niet meer terug. Doe dit dus nooit!

Koppelen van gerbils

Jonge gerbils zijn makkelijk te koppelen. Als ze jonger dan 8 weken zijn, gaat koppelen bijna vanzelf en zullen er zo goed als nooit ruzies uitbreken. Je zet ze gewoon samen in een net schoongemaakt hok en na een beetje gepiep (of niet) zijn ze vriendjes. Als de gerbils ouder zijn, kan er wel ruzie uitbreken bij het samen plaatsen van twee gerbils. Als je twee volwassen gerbils wilt koppelen, kan je ze het beste beiden in een klein bakje zetten die ze allebei niet kennen. Het bakje moet echt klein zijn, zodat de gerbils nergens ruzie over kunnen maken en elkaar niet achterna kunnen zitten. Als ze niet gaan vechten, kan je ze samen in een groter hok zetten. Zorg dat je altijd thuis bent als je bezig bent met het koppelen, want ruzies kunnen alsnog uitbreken. Ruzies kunnen erg slecht aflopen en gerbils schuwen er niet voor elkaar dood te bijten. Als de gerbils 2 dagen zonder vechten bij elkaar zitten kan je ervan uit gaan dat het koppelen gelukt is.
Je kan twee gerbils ook koppelen door eentje in een kleinere kooi in het grote verblijf te zetten, of het verblijf in twee delen te splitsen. Wissel de gerbil die in het kleine kooitje zit steeds om met diegene die in de grote kooi zit. Zorg ervoor dat ze door de tralies elkaar niet verwonden, zo nu en dan vechten door de tralies heen is normaal. Als de gerbils niet meer zo vaak vechten of helemaal niet meer vechten, kan je ze samenvoegen in het verblijf of ze eerst in een klein bakje aan elkaar laten wennen. Sommige gerbils zijn makkelijk te koppelen, anderen juist erg moeilijk.

Meer lezen over gerbils…