Voeding voor gerbils

Een Mongoolse gerbil eet in de natuur zaadjes, droge planten en zo nu en dan insecten. Bij mensen kan een gerbil gevoerd worden met gerbilvoer. Dit is gewoon te koop in dierenwinkels. Daarnaast kan je hem nog hooi en gedroogde kruiden geven. Zo nu en dan mag hij ook een lekker snoepje.

Lekker aan het snoepen van gierstzaadjes

Hoofdvoer

Als hoofdvoer kan je je gerbil een zadenmengsel geven. Dit moet bestaan uit veel verschillende soorten zaden maar niet te vet zijn. Je kan ook voer kopen dat geperst is in de vorm van brokjes. Hierdoor kan een gerbil niet zelf kiezen om alleen de lekkere zaadjes op te eten en de rest te laten staan. Een goed soort brokjesvoer is gezonder dan een zadenmengsel.

Hooi en gedroogde planten

Een gerbil kan nooit teveel hooi krijgen. Dit knabbelt hij lekker op of bouwt zijn nest er van. Ze kunnen hier eigenlijk niet teveel van eten. Verder kan je een gerbil ook gedroogde kruiden geven, meestal zijn deze te koop voor chinchilla’s. Zelf planten drogen is niet aan te raden, omdat zij giftig kunnen zijn.

Eiwitten

In de natuur eten gerbils ook zo nu en dan insecten om aan hun benodigde eiwitten te komen. Om een gerbil te voorzien in deze eiwitten, kan je hem zo nu en dan meelwormpjes of sprinkhanen geven, of kattenbrokjes.  Sommige soorten gerbilvoer hebben al eiwitrijke brokjes in het mengsel.

Gerbils kunnen drinken uit een flesje of een bakje

Lekkernijen

Natuurlijk wil je je gerbil zo nu en dan verwennen. Dat kan! Je kan een gerbil als snoepje een rozijntje geven, een gedroogd stukje appel, gedroogd stukje banaan, één pindaatje of enkele zonnebloempitjes. Ook zoete knaagstaven of knaagdierenbroodjes zijn een traktatie voor een gerbil.
In dierenwinkels kan je yogurtdrops kopen, maar hier kunnen gerbils niet goed tegen.

Verse groente, niet teveel

Je kan een gerbil zo nu en dan een wortel geven of een klein stukje witlof. Geef een gerbil nooit veel groente tegelijk of iedere dag. Gerbils zijn niet gewend aan onze groentes met heel veel vocht, ze komen immers uit de woestijn. Jonge gerbils kunnen sowieso niet zo goed tegen groentes, ze kunnen er in de diarree van raken. Met mate voeren is dus het beste.

Meer lezen over gerbils…