Relmuis

Er zijn veel soorten relmuizen, maar deze website behandeld alleen Afrikaanse dwergrelmuizen omdat ik die gehouden heb. Afrikaanse dwergrelmuizen zijn kleine muisachtigen met een pluizige pluimstaart. Hun latijnse naam is Graphiurus murinus. Van nature komen ze voor in het midden en het zuiden van Afrika. Ze kunnen goed klimmen en zijn echte groepsdiertjes.

Afrikaanse dwergrelmuis
Een Afrikaanse dwergrelmuis aan het eten

Op deze en volgende pagina’s kan je alles lezen over de verzorging en eigenschappen van deze dieren.

Een Afrikaanse dwergrelmuis is bruin-grijs van kleur, met een witte buik en zwarte randjes langs de ogen. De staart is erg pluizig en bijna net zo lang als het diertje zelf. De pootjes zijn breed en roze, gemaakt om mee te klimmen. Het gewicht van een volwassen Afrikaanse dwergrelmuis is ongeveer 30 gram.

Gedrag van relmuizen

Afrikaanse dwergrelmuizen zijn erg actieve en snelle beestjes. Ze kunnen fantastisch goed klimmen, zowel rechtop als ondersteboven. Ze jagen actief op sprinkhanen en krekels en zijn er fel in het vangen en overmeesteren van die insecten, zelfs als die relatief groot zijn.
Afrikaanse dwergrelmuizen zijn uitsluitend nachtactief. Pas als het echt donker is komen ze tevoorschijn, dus als ze in de woonkamer gehouden worden laten ze zich pas zien als het licht daar ook uit is. Heel soms zijn jonge dieren wel overdag te zien als ze eten. Als je ’s nachts met een lamp komt kijken bij de dieren, zijn ze vrij schuw en zullen liever terug in hun slaaphuisje gaan. Omdat je niet veel plezier zult hebben van de dieren als je ze maar zelden ziet, hebben veel mensen een omgekeerd dag-nacht ritme voor de dieren gemaakt. Als de zon onder is brandt de lamp juist in het hok, en als de zon op is brandt er alleen een zwak lampje (evt. met gekleurd licht). Voor de dwergmuizen lijkt het overdag ’s nachts en ’s nachts overdag. Je kan ze dan dus overdag en aan het begin van de avond gewoon zien rondklimmen en eten! Omdat de lengte van de dag en de nacht voor de dieren niet veranderd, geeft het geen problemen voor ze.

Sommige mensen hebben hun relmuizen tam gemaakt. Ze kunnen dan op je hand zitten en komen als je ze wat lekkers wilt geven. Dit kan het beste als je de relmuizen van jongs af aan tam maakt en veel tijd aan ze besteed. Het lukt ook zeker niet altijd om een hele tamme relmuis te krijgen. Alleen naar ze kijken is ook al leuk genoeg.

Afrikaanse dwergrelmuis
Afrikaanse dwergrelmuis

Sociaal leven

Relmuizen zijn groepsdieren, ze leven in de natuur in familiegroepen. Meerdere mannetjes en meerdere vrouwtjes kunnen samen leven. Ook het introduceren van een nieuwe relmuis gaat meestal goed, als ze genoeg ruimte is en de groep waar hij bij wordt geplaatst niet al te groot is (richtlijn: <5 dieren ongeveer).

Lees verder over Relmuizen