Hanteren en tam maken

De meningen over tam maken van Afrikaanse dwergrelmuizen zijn verdeeld. De meeste mensen zijn van mening dat deze dieren gewoon hun gang moeten gaan, en niet gestoord moeten worden door mensen. Afrikaanse dwergrelmuizen zijn fantastische dieren om naar te kijken en voor de meeste mensen hoeven ze niks anders te doen. Er zijn ook mensen die jonge relmuizen volledig tam gemaakt hebben. Ze nemen eten aan en zitten op de hand van de baas.

Afrikaanse dwergrelmuis

Tam maken

Een relmuis kan tam gemaakt worden door voedsel aan te bieden met de hand. Op den duur zullen ze een hand niet meer eng vinden en erop gaan zitten en zo aan de mens wennen. Later kan je ze ook aaien en rond laten lopen in je nek of in een mouw. Loslaten in huis is niet aan te raden, omdat ze erg snel en klein zijn en daardoor in elk hoekje en gaatje kunnen kruipen. Zelf heb ik geen ervaring met tam maken en ik raad het niet aan voor een beginner, aangezien de dieren al heel jong gehanteerd moeten worden om het tam maken makkelijk te maken. Oudere relmuizen schijnen soms alsnog tam te kunnen worden.

Hanteren

Het beste is om (niet-tamme) Afrikaanse dwergrelmuizen niet direct te hanteren, maar ze te verplaatsten in hun slaaphuisje of ander afsluitbaar bakje of rolletje waar ze uit eigen beweging in gaan zitten. Als een relmuis toch gepakt moet worden, hou hem dan vast bij de staartwortel. Een relmuis kan absoluut niet aan het einde van de staart vastgehouden worden! De staart kan dan afbreken, dit groeit nooit meer aan en is erg pijnlijk voor de relmuis. Als je de relmuis optilt aan een deel van de staart dat verder dan 1/3 van het lichaam af is, is de kans echt groot dat de staart afbreekt. Onthou dat een relmuis zo lenig is dat hij je kan bijten ook al heb je hem bij de staart vast.

Lees verder over Relmuizen