Huisvesting voor relmuizen

Afrikaanse dwergrelmuizen hebben een groot verblijf nodig met veel ruimte in de hoogte, omdat ze erg van klimmen houden. Ook moet het verblijf ontsnappingsproof zijn.

Afrikaanse dwergrelmuizen in nestbox (geopend voor de foto)

Afmetingen en inrichting

Het verblijf van een koppeltje Afrikaanse dwergmuizen moet minstens 80 cm hoog zijn, met een vloeroppervlak van 50 x 50 cm. Meer dieren betekend een verblijf dat nog groter moet zijn. Een verblijf met tralies moet een tralieafstand hebben van maximaal 1 cm, omdat de relmuizen makkelijk kunnen ontsnappen. Jonge relmuizen kunnen zich al door een gaatje van 1,5 x 1,5 cm wringen. Relmuizen kunnen een klein gaatje in hout makkelijk groter knagen zodat er doorheen kunnen kruipen, maar over het algemeen zullen ze niet aan deurtjes en wanden o.i.d. gaan knagen.

Halverwege de hoogte van het hok kan een extra verdieping worden aangebracht zodat de dwergrelmuizen daar ook kunnen rondlopen en er eventueel fruit kan worden neergelegd. Verder hebben de relmuizen veel klimmogelijkheden nodig: dit kan je makkelijk aanbieden door veel boomtakken in het verblijf te leggen. Zorg dat ze stevig staan of bevestig ze aan de wanden. Hoe meer takken je plaatst, hoe beter het is voor de relmuizen. Je kan ze dan ook veel meer zien rennen en klimmen dan als je maar enkele takken plaatst. De takken kunnen gewoon van buiten gehaald worden, alles wat dood is en afkomstig is van loofbomen is prima. Spoel het hout eerst goed af met kokend water voordat je het gebruikt.

Kiekeboe: Een vogelhuisje als nest

Het verblijf kan uitdagender gemaakt worden door dikke touwen in de takken te hangen en oude kokosnoten aan een touw of aan de takken te bevestigen.

Wat absoluut niet mag ontbreken is een waterbakje en een slaaphuisje. Het beste slaaphuisje is een houten vogelhuisje met een klepje aan de zijkant waardoor je de inhoud er eventueel uit kan halen. Het gaatje van een normaal vogelhuisje is groot genoeg voor een relmuis. Geef de relmuis flink wat stro en hooi om een nestje van te maken.

Bodembedekking en schoonmaak

De relmuizen maken vaak nogal een bende van hun verblijf omdat ze het fruit verplaatsen en zelf plakkerige ontlasting achterlaten. Ze hebben geen vaste plek voor hun ontlasting, waardoor de takken en de bodem snel vervuild raakt met poep. De ontlasting is vrij nat en kan na een tijdje gaan stinken.
Op de bodem kan zaagsel worden gedaan, maar dit wordt al snel erg nat en vies. Ook kan het erg stoffig zijn voor de dieren. Beter kan wit vogelzand gestrooid worden, dit neemt de stank voor het grootste gedeelte weg en neemt vocht goed op. De bovenlaag blijft daardoor vrij droog waardoor de relmuizen droge pootjes houden en de poepjes volledig ingedroogd raken. Je kan ook houtsnippers op de bodem gebruiken, maar die dienen iets vaker verschoont te worden dan zand.

Iedere dag moet het oude fruit weggehaald worden.
Wanneer en hoe vaak het hok schoongemaakt moet worden ligt aan het aantal relmuizen en aan de grootte van het hok. Enkele relmuizen in een enorm hok kunnen wel een maand zonder schoonmaak. Als richtlijn kan ik het volgende zeggen over de schoonmaak:
De bodem van het hok moet ongeveer eens in de drie weken schoongemaakt worden als je zand gebruikt. Bij gebruik van zaagsel is elke week verschonen aan te raden. Bij deze schoonmaak haal je alle bodembedekking weg, was de de bodem uit met heet water en doe je daarna weer schone bodembedekking op de bodem. Krab de ontlasting ook van eventuele plateaus en verdiepingen in het hok.
Eens in de twee maanden kan je het beste alle objecten uit het verblijf halen en die schrobben met heet water. Dus het huisje, alle takken, alle plateaus en de speeltoestellen. Het is makkelijker om alle takken gewoon te vervangen voor nieuwe takken, zo hebben de dieren ook weer wat te ontdekken.

Lees verder over Relmuizen