Veelgestelde vragen over de relmuis

Hieronder vind je wat vragen die vaak gesteld worden over Afrikaanse dwergrelmuizen (Graphiurus murinus).

Maken Afrikaanse dwergrelmuizen lawaai?

Afrikaanse dwergrelmuizen kunnen lawaai maken, ze hebben namelijk een heel scala aan geluiden om met hun soortgenoten te communiceren. Ze kunnen piepen, kwetteren, ” gillen”¬† en een soort blafjes laten horen. Het meest gehoorde geluid lijkt vooral op het fel kwetteren van een vogeltje. De meeste geluiden maken ze als ze onenigheid hebben onderling of als ze schrikken van een mens. Ze maken verder geen geluiden zoals knagen of stampen e.d.

Afrikaanse dwergrelmuis met tomaat

Stinken Afrikaanse dwergrelmuizen?

Relmuizen hebben geen lichaamsgeur of urinegeur zoals tamme muizen, maar hun ontlasting gaat wel stinken als het een paar dagen ligt. Door het gebruik van vochtopnemende bodembedekking wordt dit redelijk goed tegengegaan. Omdat de voeding deels uit fruit bestaat, kan dat ook gaan ruiken als het te lang ligt of door de dieren verspreid is door het hele hok. Als het hokje vaak schoongemaakt wordt (1x per week als er zaagsel op de bodem ligt, 3x per week als zand op de bodem ligt) dan ruik je ze weinig.

Planten relmuizen zich snel voort?

Afrikaanse dwergrelmuizen beginnen relatief laat met de voortplanting (op een leeftijd van 5 maanden), maar ze krijg vrij veel jongen per nestje ( 3 tot 10). Als je niet wilt fokken met relmuizen, moet je dus absoluut geen paartje nemen. Een groepje van twee mannen of twee vrouwen werkt net zo goed samen als een paartje, maar bespaard je de problemen van het vinden van een nieuw plekje voor de jonge relmuizen.

Zijn Afrikaanse dwergrelmuizen geschikt voor kinderen?

Nee. Afrikaanse dwergrelmuizen zijn dieren om naar te kijken, zijn nachtactief en hebben verzorging nodig wat een stuk ingewikkelder is dan een hamster. Voor een kind onder de 16 jaar zijn ze daarom niet echt leuk. Een kind met veel geduld kan de relmuizen tam maken.

Lees verder over Relmuizen