Voedsel voor dwergrelmuizen

Een Afrikaanse dwergrelmuis (Graphiurus murinus) eet dierlijke eiwitten, zaden en fruit. Elk van die soorten voedsel zijn ook nodig om de dieren gezond te houden.
Er bestaat nog geen speciaal dwergrelmuizenvoer, dus je zult zelf aan de slag moeten gaan om het juiste voer te mengen.

Dierlijke eiwitten

Het hoofdbestanddeel van de voeding van een Afrikaanse dwergmuis bestaat uit dierlijke eiwitten in de vorm van universeelvoer, insecten, vlees en kattenbrokjes.  Het beste kan een mengsel gegeven worden van 80% universeelvoer en 20% kattenbrokjes. Hier mogen ze zoveel van eten als ze willen. Het voer wordt aangevuld met 2 tot 6x per week een sprinkhaan of krekel per relmuis. Meelwormen kunnen ook 1x per week gegeven worden. Als vlees kan eens in de twee weken een onbehandeld stukje vers vlees bestemd voor honden gegeven worden of een pinkie.

Zaden

Afrikaanse dwergmuizen eten ook zaden, hoewel ze daar minder van eten dan van de andere voedingsmiddelen. Als zadenmengel kan gemengd volièrevogelvoer en eventueel hamstervoer gegeven worden. Een mengsel met enkele van de volgende soorten volstaat: graan, gerst, tarwe, rogge, lijnzaad, millet, pompoenpitten en zonnebloempitten.

Fruit

Afrikaanse dwergmuizen zijn dol op fruit. Ze eten er veel van en zullen ook vaak het eerste beginnen met fruit en daarna pas ander voedsel eten. Fruit kan in principe onbeperkt gevoerd worden. Geschikte soorten zijn: appel, banaan, tomaat, druif, sinaasappel, peer, mango en perzik.

Afrikaanse dwergrelmuis met tomaat

Water

Natuurlijk heeft een Afrikaanse dwergrelmuis ook water nodig. Je kan dit aanbieden in een bakje of in een waterflesje zoals gebruikt wordt voor hamsters en andere knaagdieren.

Lees verder over Relmuizen