Roborovski dwerghamster

Een Roborovski dwerghamster is een klein actief hamstertje dat erg lijkt op de Russische dwerghamster. Een Roborovski dwerghamster is te herkennen aan witte vlekjes boven de ogen en een iets andere vorm van de kop en het lijf dan de Russische dwerghamster. Haar Latijnse naam is Phodopus roborovskii. Een Roborovki dwerghamster wordt ongeveer 2 jaar oud.
Roborovski dwerghamsters komen van oorsprong uit de woestijnen van Mongolië.

Een Roborovski dwerghamster

Uiterlijk

Een Roborovski dwerghamster is een knaagdiertje met een gewicht van ongeveer 30 tot 45 gram. Ze zijn dus een heel stuk kleiner dan de goudhamster (Syrische hamster). Robbies zijn dan ook het kleinste soort hamster die in gevangenschap gehouden wordt.
De normale kleur van een Roborovski dwerghamster is lichtbruin/zandkleurig met een witte buik, wit snoetje en een witte vlek boven elk oog. De enige andere kleur die voorkomt bij dit soort, is de zogenaamde White Face: deze Roborovski’s hebben een helemaal witte kop en verder een witte buik en zandkleurige rug.

Gedrag van Roborovski dwerghamsters

Roborovski dwerghamsters zijn nachtdieren. Dit betekend dat zij overdag slapen en ’s avonds rond een uurtje of 20.00 uur actief worden.
Dit soort hamster is heel erg actief en heel erg snel. Ze zijn wel te hanteren zonder dat ze zullen bijten, maar ze zullen niet rustig en tam op schoot komen zitten. Het is heel leuk om een Roborovski te voeren uit te hand, omdat hij al snel leert dat een hand bij het deurtje van de kooi wat lekkers heeft. Maar vasthouden, los laten lopen of mee knuffelen is niet echt haalbaar bij een Roborovski dwerghamster.

Sociaal leven

Roborovski dwerghamsters zijn sociale dieren die in koppels of groepen leven. Hou daarom nooit één Robo in een kooitje. Een stelletje van twee mannetjes of twee vrouwtjes is veel leuker voor de hamster. Je kan ze dan ook leuk bekijken hoe ze samen slapen, in hun wieltje rennen en eten. Een koppeltje van een man en een vrouw is ook goed te houden, maar hou er rekening mee dat zij jongen zullen krijgen. Een koppeltje zal ongeveer 2 tot 3 nestjes krijgen in hun leven, elk met ongeveer 3 tot 7 babies.

Groepen groter dan 2 hamsters zijn ook te houden, maar er kunnen grote problemen ontstaan. De hamsters kunnen onderling gaan vechten, waardoor je ze in twee gescheiden kooitjes moet gaan houden. Als je hamsters die steeds vechten niet uit elkaar haalt, kan uiteindelijk de zwakste hieraan dood gaan. Dit kan gebeuren bij groepen van alleen mannen, alleen vrouwen of gemengde groepen. Een groep van twee hamsters biedt de meeste mogelijkheden tot succes, hoewel het soms voorkomt dat hier ook geruzie ontstaat. Als de hamsters vanaf kleins af aan samen zijn, heeft het samenwonen bijna altijd succes.

Lees verder