Huisvesting

Een Roborovski dwerghamster kan je in veel verschillende hokken of kooien een mooi huisje geven. De meeste mensen houden Roborovski dwerghamsters in een hamsterkooi. In dierenwinkels zijn heel veel soorten kooien te koop. Je kan dan zelf kiezen wat je het leukste lijkt. Bij het kiezen van een kooi of hok, moet je wel letten op de grootte van de kooi, de afstand tussen de tralies en welke dingen je in het kooitje gaat zetten (inrichting).

Het absolute minimum voor een Roborovski dwerghamster kooi

Grootte van de kooi en afstand tussen de tralies

Een kooi of een hok voor twee Roborovski dwerghamsters moet minstens een vloeroppervlak hebben van 50 x 30 cm, maar groter is altijd beter. Een kooi met een kleiner vloeroppervlak maar meerdere verdiepingen is ook goed.
Voor een stel jongvolwassen of volwassen Roborovski’s moeten de tralies van de kooi 1 cm uit elkaar staan. Een grotere afstand betekend dat ze kunnen ontsnappen.
Als je een oud aquarium of glazen bak wilt gebruiken als hamsterhok, hoeft daar geen deksel op als de rand hoger is dan 25 cm.

Inrichting van de kooi

Natuurlijk moet je de kooi inrichten. Op de bodem van de kooi kan je zaagsel of een andere bodembedekking doen, bijvoorbeeld no-smell of houtsnippertjes. Verder heb je een waterbakje of waterflesje nodig om je hamster van drinkwater te voorzien.
Ook wil een Roborovski dwerghamster graag een huisje waar hij zijn nestje in kan maken. Daarvoor kan je hem een kant-en-klaar hamsterhuisje geven, maar je kan ook een halve cocosnoot of doosje plaatsen. In dat huisje kan je het beste hooi of stro leggen, zodat de hamsters daar een mooi zacht nestje in kunnen maken.
Als verdere inrichting kan je heel veel verschillende dingen gebruiken. Bijvoorbeeld WC-rolletjes, houten buizen, wat natuurlijk touw of een mooie steen om op te klimmen. Wat een hamster ook helemaal geweldig vindt, is een loopwieltje. Dit radje moet ongeveer 10 tot 15 in diameter zijn en liefst geen geluid maken bij het draaien. Een Roborovski dwerghamster zal met overgave en veel plezier elke dag een heel eind rennen in zijn wieltje!

Schoonmaken van de kooi

Eens in de week kan je de kooi van jouw hamster schoonmaken door alle bodembedekking weg te gooien en dat te vervangen voor schone bodembedekking. Een grote kooi wordt minder snel vies dus kan ook eens in de twee of zelfs drie weken schoongemaakt worden. Het is dan wel van belang om het plashoekje (de plek waar het meeste wordt geplast door de hamstertjes) tussendoor even wordt weggeschept en voorzien van nieuw zaagsel.

Lees verder