Veel gestelde vragen

Hier vind je enkele veelgestelde vragen over Roborovski dwerghamsters.

Wat is het verschil tussen een Russische dwerghamster en een Roborovski dwerghamster?

Deze twee dwerghamsters zijn geheel andere soorten die uit een heel ander gebied komen. Russische dwerghamsters komen van oorsprong uit Siberië, Mantsjoerije en de noordelijke delen van China. Roborovski dwerghamsters komen o.a. uit de woestijnen van Mongolië. De kleuren van beide hamsters zijn anders; een Roborovski in de normale wildkleur is zandkleurig met een witte buik en opvallend witte wenkbrauwen boven de ogen. Russische dwerghamsters komen van nature voor in een grijze kleur, maar in gevangenschap zijn er heel veel kleuren; o.a. wit, zwart, gevlekt, oranje, beige etc. Roboroski’s hebben maar twee kleuren; zandkleurig met witte buik- en wenkbrauwtekening of zandkleurig met een wit hoofd.

Een Roborovski dwerghamster in wildkleur.

Stinken Roborovski dwerghamsters?

Nee, deze hamsters stinken niet van zichzelf zoals muizen en ratten dat doen. Als je de kooi op tijd schoonmaakt, eens in de één of twee weken, zal het hok niet gaan stinken.

Zijn Roborovski dwerghamsters geschikt voor kinderen?

Roborovski’s zijn niet de meest geschikte hamsters  voor kinderen, omdat ze niet gehanteerd kunnen worden door kinderen. Ze zijn veel te snel en te bang om vastgehouden te worden. Alleen naar de diertjes kijken kan ook leuk zijn, maar voor de meeste kinderen is een dier die ze kunnen vasthouden een stuk leuker. Een Syrische hamster is dan meer geschikt voor een kind.

Kunnen meerdere Roborovski’s in één kooi gehouden worden?

Ja, dat kan. Roborovski’s zijn groepsdieren en houden daarom van soortgenoten om hen heen. Soms lukt het niet om een groep samen te stellen omdat de hamsters onderling gaan vechten. Vooral bij grote groepen kan dit voorkomen. Groepjes van twee hamsters zijn daarom ideaal. Meestal maakt  een koppel geen ruzie onderling, helemaal niet als ze uit hetzelfde nestje komen, maar het blijft altijd mogelijk dat er ruzietjes uitbreken.

Hoe oud wordt een Roborovski dwerghamster?

Een Robbie wordt ongeveer 2 jaar oud.

Lees verder