Russische dwerghamster

Een Russische dwerghamster is een klein actief hamstertje dat vaak gehouden wordt als huisdier. Haar Latijnse naam is Phodopus sungorus sungorus. Een Russische dwerghamster wordt ongeveer 1,5 tot 2 jaar oud, met uitschieters naar 3 jaar.
Russische dwerghamsters komen van oorsprong uit Siberië, Mantsjoerije en de noordelijke delen van China. Deze tekst behandeld ook de Campbelli dwerghamster (Phodopus campbelli).

Een Russische dwerghamster; Winter White

Uiterlijk van een Russische dwerghamster

Een Russische dwerghamster is een knaagdiertje met een gewicht van ongeveer 30 tot 45 gram. Ze zijn dus een heel stuk kleiner dan de goudhamster (Syrische hamster). Hun lichaam is erg bol met niet echt een duidelijke nek.
De normale kleur van een Russiche dwerghamster is grijs met een witte onderkant en met een donkergrijze/zwarte aalstreep over de rug. Er komen echter veel verschillende kleuren voor, onder andere oranje (mandarijn), beige of wit met een donkere aalstreep. Dit soort hamster kan ook een helemaal witte vacht krijgen als de hoeveelheid daglicht daalt of de temperatuur lager wordt. Dit stamt nog uit de natuur waarin de hamster in de winter wanneer er sneeuw ligt niet moet opvallen en daardoor een witte vacht krijgt.
Russische dwerghamsters lijken op Campbelli dwerghamsters en kunnen ook gekruist worden met dit soort. De jongen die uit deze kruising voortkomen zijn echter niet zo sterk en hebben soms gezondheidsproblemen. De verschillen tussen Campbelli’s en Rusjes zijn klein en lastig te zien, maar zijn met wat oefening wel op te merken.

Gedrag

Russische dwerghamsters zijn nachtdieren. Dit betekend dat zij overdag slapen en ‘s avonds rond een uurtje of 19.00 á 20.00 uur actief worden.
Dit soort hamster is heel erg actief en snel. Ze zijn wel te hanteren als ze tam zijn, maar ze houden niet van rustig op schoot zitten. Russische dwerghamsters kunnen heel erg tam gemaakt worden, vooral door ze snoepjes te geven. Het is heel leuk om een Rusje te voeren uit te hand, omdat hij al snel leert dat een hand bij het deurtje van de kooi wat lekkers heeft.

Een Russische dwerghamster of Campbelli dwerghamster

Sociaal leven

Russischedwerghamsters zijn dieren die in de natuur in koppels leven, maar in gevangenschap dan vaak gaan vechten. Ze kunnen dan ook prima alleen gehouden worden. Groepen groter dan een mannetje en vrouwtje zijn niet aan te raden, omdat er bijna altijd gevechten uitbreken. Bij het houden van een koppeltje zullen er vaak en redelijk veel jongen geboren worden.

Lees meer over Russische dwerghamsters: