Huisvesting

Veel soorten verblijven zijn geschikt voor Russische dwerghamsters; kooien, glazen terraria, plastic verblijven of oude aquaria. Een verblijf moet voldoen aan drie eisen; veilig voor de gezondheid, met voldoende ruimte voor de hamster en de hamster moet niet kunnen ontsnappen.

Een vrij basic dwerghamsterkooitje

Grootte van het hok van dwerghamsters

Voor één Russische dwerghamster is het aan te raden een hok te hebben van minstens 45 bij 30 cm vloeroppervlak, maar meer is altijd beter. Hoe groter, hoe meer ruimte de hamster heeft om rond te lopen en voor jou om spulletjes te plaatsen zoals een loopwieltje, decoratie en een huisje (hieronder meer over de inrichting).
De afstand tussen de tralies van de kooi mag maximaal 1 cm zijn. Een aquarium of terrarium zonder openingen groter dan 1 cm is ook goed. Zorg ervoor dat je een goed sluitende deksel op je oude aquarium/terrarium hebt of dat de afstand tot de rand hoog genoeg is (20 cm).

Bodembedekking en schoonmaken

Als bodembedekking kan je verschillende dingen gebruiken: stofvrij zaagsel, gesnipperd stro, een dikke laag papiersnippers, no-smell of houtsnippers. Als nestmateriaal kan je stro, hooi of russellbeddding geven.

In principe plassen Russische dwerghamsters heel erg weinig. Het volstaat daarom om het hokje eens in de week helemaal schoon te maken door alle bodembedekking te vervangen. Een groot hok zou eens in de twee weken schoongemaakt kunnen worden.
Als je met een waterbakje water geeft, dient deze dagelijks omgespoeld te worden met heet water. Als je water geeft uit een drinkflesje moet je deze zo nu en dan ook schoon maken met heet water. Gebruik geen zeep.

Een futuristisch ogende dwerghamsterkooi

Inrichting van het verblijf

Als je eenmaal een kooi of glazen bak hebt met een waterbakje / flesje en bodembedekking kan je gaan denken aan de inrichting. Een schuilhuisje voor het nestje van de hamster is echt een must. Die kan van plastic of van hout zijn, en dient liefst twee of meer ingangen te hebben.
Een Russische dwerghamster is dol op een loopwieltje (radje). Hier wordt fanatiek in gerend, wat heel gezond is voor de hamster en wat ook de beleving geeft van een groter hok. Geef jouw hamster dus zeker een loopwieltje! Hij zal je dankbaar zijn. Zorg ervoor dat hij soepel draait, anders maakt het radje lawaai wat irritant is voor jou en waarschijnlijk ook voor de hamster.
Verder kan je alles toevoegen aan het hokje wat je leuk vindt en veilig is. Stukken kienhout, takken, stenen, nep-rotsen, laddertjes, bruggetjes en plateau’s. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat het rusje niet klem komt te zitten, er geen scherpe randen of punten zijn, de spullen niet op de hamster kunnen vallen en dat de hamster niet via een object kan ontsnappen uit het verblijf. Laat je fantasie de vrije loop!

Lees meer over Russische dwerghamsters: