Veel gestelde vragen

Hier vindt je enkele veel gestelde vragen over Russische dwerghamsters.

Hoe oud wordt een Russische dwerghamster?

Een rusje wordt ongeveer 1,5 tot 2 jaar oud, maar er zijn ook dwerghamstertjes die zelfs 3 jaar oud zijn geworden.

Zijn Russische dwerghamsters geschikt voor kinderen?

In principe wel, maar voor jonge kinderen is het soms wat te moeilijk om het hamstertje tam te krijgen. Ook doordat het hamstertje snel beweegt en klein is, is het moeilijker voor jonge kinderen om ermee om te gaan. Een Syrische hamster is dan meer geschikt. Persoonlijk zou ik Russische dwerghamsters niet aan kinderen geven onder de 12 jaar oud.

Mijn Russische dwerghamster bijt. Is hier iets aan te doen?

Ja. Een Russische dwerghamster die bang is of bijt kan altijd met veel geduld en aandacht toch nog tam gemaakt worden. Dit kan wel een hele poos duren, maar het is absoluut mogelijk. Het geven van snoepjes en rustig, geduldig en kalm bewegen helpt om de hamster tam te krijgen.

Kunnen Russische dwerghamsters samen leven?

Een mannetje en een vrouwtje kunnen samen leven (en produceren dan jonkies). Koppels van hetzelfde geslacht zullen vaak ruzie maken waarbij ook gewonden kunnen vallen. Zelfs koppeltjes van een man en vrouw kunnen gaan vechten. Het is daarom sterk aan te raden deze hamstertjes alleen te huisvesten.

Stinken Russische dwerghamsters?

Als je het hok wekelijks schoon maakt, stinken Russische dwerghamsters niet.

Verschillen mannetjes en vrouwtjes Russische dwerghamsters?

Nee, zowel in uiterlijk als in gedrag zijn Russische dwerghamsters gelijk. Een kenner kan wel de uiterlijke verschillen zien van een mannetje en een vrouwtje, maar deze zijn klein.

Mijn hamster was wit en is nu grijs, hoe kan dat?

Een Russische dwerghamster kan van vachtkleur veranderen. Dit kan alleen van gekleurd naar wit en weer terug (niet van grijs naar oranje bijvoorbeeld). De witte vacht is dikker en lijkt wolliger. Het is de wintervacht van de hamster. In de natuur ligt er sneeuw in de winter, waardoor een hamster met een witte vacht minder opvalt dan een hamster met een grijze vacht. Hierdoor kan hij roofdieren zoals uilen en vossen beter ontlopen. De groei van een witte vacht wordt veroorzaakt door een daling van de temperatuur in de omgeving van de hamster en het verminderen van het aantal uren daglicht.

Dit is een pure Russische dwerghamster, zonder zichtbare inmenging van Campbelli bloed

Wat is het verschil tussen een Campbelli dwerghamster en een Russische dwerghamster?

Qua verzorging zijn er weinig verschillen, qua uiterlijk wel. De twee soorten kunnen onderling gekruist worden, maar dit is niet aan te raden. Een Campbelli dwerghamster heeft een spitser neusje, een meer langwerpig lijf, een langer staartje, anders gevormde oortjes en een andere tekening in de vacht. De foto’s op deze website zijn deels van Russische dwerghamsters, deels van Campbelli’s en ook van een kruising tussen beide soorten.

Dit is een Campbelli dwerghamster (evt. deels gekruist met een Russische dwerghamster)

Lees meer over Russische dwerghamsters: