Syrische hamster (Goudhamster)

De Syrische hamster wordt ook wel goudhamster genoemd. Haar Latijnse naam is Mesocricetus auratus.

Wil je meer weten over de verzorging? Gebruik het menu aan de rechterzijde, of op je mobiele telefoon aan de onderkant van de pagina.

Grootte en kleuren

Een Syrische hamster wordt ongeveer 110 tot 160 gram zwaar en is ongeveer 15 cm lang. Ze hebben een heel kort kaal staartje en ronde oortjes.

In de natuur zijn Syrische hamsters rood-oranje met een witte buik en wat zwarte aftekening. De oranje kleur doet denken aan de kleur van goud, vandaar dat de Syrische hamster ook vaak goudhamster wordt genoemd. Tegenwoordig komen Syrische hamsters in erg veel kleuren voor, zoals bijvoorbeeld gevlekt, zwart, wit, lichtbruin, beige, drie kleuren bont en in grijstinten.

Dit is een Syrische hamster in de wildkleur. Syrische hamsters worden ook wel goudhamsters genoemd.

Herkomst van goudhamsters

Zoals de naam al zegt komt de Syrische hamster uit Syrië. In 1930 heeft een wetenschapper een nestje Syrische hamsters en hun moeder meegenomen naar Engeland. Waarschijnlijk stammen alle tamme Syrische hamsters van dit moederdier af.
In de natuur leven deze hamsters in woestijngebieden. Ze graven een holletje voor zichzelf waar ze overdag in slapen. ’s Nachts lopen ze rond in hun territorium en gaan op zoek naar voedsel.

Mijn driekleur hamster met een snack
Mijn driekleur hamster met een snack

Gedrag van goudhamsters

Dit soort hamster wordt veel gehouden als huisdier, omdat ze erg tam en aanhankelijk worden. Deze diertjes zullen al gauw door hebben dat ze door mensen snoepjes toegestopt krijgen en uit hun hokje gehaald worden. Ze zullen dan zelfs bij het deurtje van het hokje wachten of bedelen om eruit gehaald te worden.

Syrische hamsters zijn nachtdieren, dat betekend dat ze ze vanaf ongeveer 19.00 uur actief worden en bijna de hele nacht wakker blijven. Een hamster vindt het helemaal niet leuk om overdag opeens wakker gemaakt te worden om uit het hokje gehaald te worden. Hij wil dan het liefst weer slapen en met rust gelaten worden, en zelfs een hele tamme hamster kan door zo’n verstoring gaan piepen of een keertje bijten. Als je een hamster wilt voor de kinderen, hou er dan rekening mee dat ze alleen met hun diertje kunnen spelen na 19.00 uur.

Een Syrische hamster kan voedsel meenemen in haar wangzakken. Ze brengt zo lekkere hapjes terug naar haar nest. Ook nestmateriaal kan ze meenemen in haar wangen. Het is erg grappig om te zien! Ze kunnen hele grote hoeveelheden zaadjes in hun wangzakken proppen waardoor ze bizar grote bulten krijgen langs hun koppie. Als een stukje eten te groot is om mee te nemen, zal hij er stukjes van af knagen en daarna telkens weer proberen om hij het stukje nu wel met zijn pootjes in de wangzak kan stoppen.

Leefwijze in de natuur

Syrische hamsters leven altijd alleen. In de natuur komen mannetjes en vrouwtjes alleen even bij elkaar voor de paring, verder hebben ze hun eigen territorium. Als het vrouwtje jongen krijgt zal zij heel goed voor hen zorgen, maar als de jongen ouder worden en voor zichzelf kunnen zorgen verjaagd zij ze. De jongen zelf kunnen als ze nog klein zijn uitstekend met elkaar opschieten, maar na ongeveer 8 weken gaan zij ook onderling vechten. Uiteindelijk kunnen de gevechten zo erg worden dat dieren dodelijk verwond kunnen worden. Een Syrische hamster moet daarom alleen gehuisvest worden. Op die manier voelt ze zich goed.

Lees verder op deze site over Syrische hamsters