Een nestje goudhamsters fokken

Hoe gaat dat nou bij Het Dierendorp, een nestje Syrische hamsters krijgen? En hoe groeien die kleintjes?

Een nestje jonge Syrische hamsters

De ouders
Bij het Dierendorp worden zo nu en dan nestjes Syrische hamsters geboren. Daar gaat een hele planning aan vooraf. Welke hamster wordt de vader en welke de moeder? Hierbij let ik op het uiterlijk, karakter en de kleur van de hamsters. Als een hamster niet groot genoeg is of een afwijking heeft, kan daar niet mee gefokt worden. Anders wordt deze afwijking doorgegeven aan de jongen, en zijn zij minder sterk en gezond. Het karakter is natuurlijk ook heel belangrijk! Als een hamster bijt, heel angstig is of vreemd gedrag vertoont fok ik er niet mee. Ik let op de kleuren van de ouders zodat ik vantevoren al kan zien wat voor kleur de jongen zullen krijgen. Het is heel belangrijk om met zorg de ouders uit te zoeken, want niet alle combinaties zijn goed! Bijvoorbeeld twee dominant spot ouders zorgen ervoor dat 25% van alle jongen in de baarmoeder al sterft vanwege een lethale factor. Als je twee zogenaamde roan hamsters kruist zullen 25% van de jonge hamsters blind geboren worden omdat ze geen ogen ontwikkelen. Dan zijn dus zeker dingen die je in de gaten moeten houden bij het uitzoeken van de ouders!

Verder moet een vrouwtjeshamster minstens 5 maanden zijn voordat ze een nestje krijgt. Ook tussen elk nest moet zij een paar maanden rust krijgen om aan te sterken. Een mannetje kan in principe dekken vanaf 8 weken oud, maar beter is het om te wachten tot hij 3 maanden of ouder is zodat je kan zien of hij helemaal gezond is. Er is geen maximum leeftijd voor een mannetje om jongen te verwekken.

Voorbereiding
Voordat de jongen kunnen komen, treffen we heel wat voorbereidingen! Jonge hamsters zijn namelijk veel kleiner dan de ouders, en kunnen dus door de kleintjes gaatjes ontsnappen. Een traliekooi heeft bijna altijd te grote tralies zodat een jong er heel makkelijk per ongeluk uit valt of kruipt. De moederhamster moet daarom haar nestje krijgen in een kooi met een flinke plastic rand. Ook moeten de jongen niet bij de tralies kunnen komen door te klimmen. Daarom is een duna bak erg geschikt als nesthokje. Een traliekooi met aangepaste rand is ook prima!
De moeder moet verder nestmateriaal krijgen zoals stro en hooi zodat ze een mooi nestje kan maken. Ik zorg ervoor dat je makkelijk bij dat nestje kan komen om te zien of alles goed gaat.

Het nestje
Na een draagtijd van slechts 16 dagen, worden er 4 tot 16 jonge hamstertjes geboren. Ze zijn kaal en blind en helemaal hulpeloos. Ze kunnen wat piepen en verder kunnen ze vooral veel melk drinken bij de moeder.

Pasgeboren Syrische hamsters

Op de foto hiernaast zie je zulke kleintjes.

Na 5 dagen zie je al duidelijk de kleurtjes die de jongen gaan krijgen. In het nestje eten ze zelfs al een beetje vast voedsel dat de moeder naar ze toe brengt. Na ongeveer 10 dagen hebben de jonkies al een vachtje en scharrelen ze door het hok terwijl hun oogjes nog niet open zijn. Die oogjes gaan snel daarna open, ongeveer na 2 weken na geboorte. De ontwikkeling gaat echt snel! Na 4 weken kunnen ze bij de moeder weg. Als je de mannetjes niet scheidt van de moeder voordat ze 8 weken oud zijn kunnen ze haar alweer bevruchten! Je kan de jongen dan het beste splitsen in mannetjes en vrouwtjes, maar ze nog wel samen laten tot ze 8 weken oud zijn. Ze vechten nog niet als ze zo jong zijn. Voordat ze 8 tot 10 weken oud zijn moet je elk hamstertje apart gaan huisvesten.

Lees verder op deze site over Syrische hamsters