Huisvesting

Syrische hamsters worden meestal in kooien gehouden. Die heb je in allerlei soorten en maten. Je hebt traliekooien, plastic kooien, kooien met verdiepingen of zonder verdiepingen, met tunneltjes en zonder tunneltjes etc. Dat is heel leuk, omdat je zo helemaal zelf kan kiezen wat voor kooi bij jou en je hamster past.

Een Syrische hamster

De kooi
Een hamsterkooi heeft maar een paar eisen: hij moet voldoende groot zijn, luchttoevoer hebben en de hamster moet er niet uit kunnen ontsnappen. De grootte van de kooi hoort minstens 35 x 50 cm vloeroppervlak te hebben. Groter is altijd beter, zodat de hamster meer ruimte heeft om rond te lopen, maar vooral ook omdat je dan voldoende atributen in de kooi kan plaatsen. Bijvoorbeeld een schuilhuisje, loopwieltje en speeltjes zoals tunnels. Vooral die dingen kunnen een hamsterkooi veranderen van een saaie woonplek tot een plezierig hamsterhuis.
Om de hamster niet te laten ontsnappen, dienen de tralies 1 cm uit elkaar te staan. Bredere tralies kunnen jonge hamsters laten ontsnappen. Kooien voor konijnen en cavia’s hebben vaak tralies met 2 tot 3 cm tussenafstand. Hier ontsnapt zelfs een grote volwassen hamster met gemak uit!

Inrichting
Stel je hebt een kooi, wat moet daar allemaal in? Laten we beginnen met de verplichtte onderdelen: op de bodem moet een bodembedekker komen. Dit kan vanalles zijn: zaagsel, stro, gehakseld stro, houtsnippers, houtschors of speciale knaagdierenbedding. In principe is alles goed, zolang het maar niet erg stoffig is. Verder heeft een hamster een huisje nodig. Veel mensen denken dat je dan speciaal een hamsterhuisje moet kopen, maar dat hoeft niet per sé. Een hamsterhuisje is heel leuk voor het baasje, maar zelf is een hamster blij met elk huisje dat donker is en een goede ingang heeft (liefst twee ingangen). Je kan dus zelf iets maken, een kartonnen doosje geven of natuurlijk een houten of plastic huisje kopen in de dierwinkel. In de kooi kan je wat nestmateriaal leggen zodat de hamster zelf een nestje kan maken in het huisje om in te slapen. Dit nestmateriaal kan bestaan uit: strookjes papier, stro en hooi. Materiaal zoals watten en lappen stof zijn niet geschikt omdat met name jonge hamsters hierin kunnen stikken. Je kan ook een leuk nestje kopen gemaakt van stof in de vorm van een soort hondenmandje. Vooral als je die in een huisje legt vinden ze het heerlijk om daar in te slapen.

Een hamsterkooi met meerdere verdiepingen, een ” vliegende schotel” loopwiel, een mandje, huisje, houten bruggetjes en laddertje. Dit is een prachtig hok, maar je hoeft niet zoveel te te voegen om het leuk te maken voor je hamster.

Verder heeft een hamster natuurlijk water en voedsel nodig. Je kan een bakje water en een bakje voer neer zetten. Er zijn heel veel leuke bakjes verkrijgbaar, alles is geschikt zolang het maar uitwasbaar is en niet aan te knagen is (aardewerk is handig).  In plaats van een waterbakje kan je ook een waterflesje gebruiken. Het voordeel hier van is dat het water niet vies wordt (van zaagsel en uitwerpselen) er veel water in zo’n flesje kan, zodat je hamster nooit zonder water zit.

Dat waren de basisdingen voor een hamsterkooi. Natuurlijk wordt het pas echt leuk met alle extra’s! Wat een syrische hamster helemaal geweldig vindt is in een radje te rennen! Vraag me niet waarom ze dat leuk vinden, maar ze vinden het gegarandeerd leuk. Als je een radje in de kooi zet of aan de tralies vastmaakt zal je hamster vanzelf leren hoe hij erin kan lopen. Een loopwieltje moet wel minstens 18 cm in doorsnede zijn. Een kleiner loopradje zal niet gebruikt worden, of geeft gezondheidsproblemen.

Als je hamster op je slaapkamer staat, kan een radje ’s nachts lawaai maken doordat de hamster erin rent. In dat geval is het wijs te zoeken naar een radje die weinig geluid maakt.

Verder kan je in de kooi allerlei speelatributen plaatsen zoals houten bruggetjes, tunneltjes van hout of gaas en plateaus. Ook WC rolletjes en het rolletje van een keukenrol vinden ze leuk om aan te knagen of doorheen te lopen.

Schoonmaken
Het is aan te raden het hokje van de hamster 1x per week schoon te maken. Dan moet je al de oude bodembedekking weggooien en weer nieuwe bodembedekking uitstrooien.  De meeste hamsters plassen in één hoekje van hun kooi of gebruiken een speciaal WC’tje om in te plassen. Het volstaat ook om 2x per week het WC’tje of plashoekje goed schoon te maken en dan de gehele kooi eens in de twee weken goed schoon te maken.
Als het loopwieltje of andere onderdelen van het huisje vies zijn moet je die natuurlijk even afwassen met heet water. Gebruikt geen zeep op houten onderdelen, want dat trekt erin en daar houden hamsters niet van. Op plastic of metaal kan je wel zeep gebruiken maar zorg ervoor dat je dit goed afspoelt naderhand.
Meestal is het schoonmaken van een hamsterkooi in 20 minuten helemaal klaar.

Lees verder op deze site over Syrische hamsters