Kleuren bij Syrische hamsters

Syrische hamsters zijn er in heel veel kleuren! Je hebt gevlekte hamsters of juist hamsters met een egale kleur, en dan heb je nog allerlei speciale aftekeningen. Ik heb hier enkele foto’s geplaatst van de kleuren, maar het overzicht is nog niet compleet. Op mijn andere website www.bluehamsters.com staat iets meer over de genetica van de kleuren.

Een paar van de bekendste meest voorkomende kleuren zie je hieronder:

Wildkleur. Dit is de kleur die syrische hamsters in de natuur hebben. Ze zijn oranjebruin van kleur, met een witte buik en opvallende zwarte strepen over hun wangen, een aan elke kant.

Bont, ook wel dominant spot genoemd. In dit geval is het zwart met wit maar deze zelfde kleur komt ook voor in het bruin met wit bijvoorbeeld. De vlekken van een dominant spot zijn niet netjes afgegrenst zoals bijvoorbeeld bij een koe, maar zijn wat rommelig. Meestal hebben ze ook veel kleine vlektjes in plaats van een grote.

Zwart. Een zwarte syrische hamster heeft altijd witte pootjes, een witte streep over de buik en een witte kin. De rest van de vacht is helemaal zwart.

Dit is de kleur blauw, een nieuwe kleur bij Syrische hamsters. Genetisch aadd. www.bluehamsters.com

Zilver witband Syrische hamster

Deze hamster is een oranje witband. De oranje kleur met rode ogen en hele lichtgrijze aftekening bij de wang hoort bij de kleur oranje (cinnamon), terwijl de witte vlek over de rug veroorzaakt wordt door het witband gen.

Deze kleur heet dove en wordt genetisch veroorzaakt door een gen voor zwart en een gen voor oranje (cinnamon) te combineren. De hamster op de foto heeft ook het gen voor witband waardoor hij een witte vlek over zijn rug heeft.

Lees verder op deze site over Syrische hamsters