Tam maken

Een Syrische hamster is makkelijk tam te maken als je hem rustig benaderd. Als goudhamsters nog klein zijn wennen ze makkelijk aan opgetild worden en aanrakingen door mensen, daarom worden de hamsters bij Het Dierendorp vanaf 2 weken oud regelmatig aangeraakt en opgetild. Maar ook oude hamsters zijn nog goed tam te maken als je geduldig met ze omgaat.

Een jonge zwarte goudhamster

Het is altijd heel leuk het vertrouwen te winnen van een hamstertje.  Met wat lekkers of wat aandacht worden ze al snel heel vertrouwelijk en komen naar je toe. Syrische hamsters zijn het aanhankelijkste soort hamsters. Je moet niet verwachten dat ze zich gedragen als een hond of kat, ze doen meer wat ze zelf in hun eentje willen, maar je kan wel echt een band met ze krijgen.

Als een jonge hamster voor het eerst bij een nieuwe eigenaar komt, zal zij altijd een beetje bang zijn. Je kan het diertje dan benaderen als hij wakker is door hem aan je hand te laten ruiken of iets lekkers te geven uit je hand. Als je hem wil oppakken kan je het beste twee handen gebruiken: je laat je handen laag vanaf beide zijkanten van het hamstertje naar hem toekomen en schept hem dan zo op. Als je hem bedekt met je handen (of als je hem met 1 hand pakt) zal hij meestal in paniek raken en zomaar uit je hand springen. Omdat hij niet kan zien hoe hoog hij zich bevindt kan hij soms heel hoog vallen! Dit moet uiteraard voorkomen worden omdat zo’n val kan je hamster verwonden of invalide maken. Als de hamster op je beide handen zit en om zich heen kan kijken zal hij niet van hele grote hoogtes springen, hoewel hij een halve meter nog aan zal durven. Als je hamster tam is geworden zal hij uit zichzelf op je hand stappen als je die voor hem houdt, zodat je hem uit zijn kooi kan halen.
Een bange hamster zal voor je weglopen, maar als hij zich in een hoekje gedreven voelt kan hij ook gaan piepen. Als je hem dan probeert te pakken kan hij zich op zijn rug werpen en zijn tandjes ontbloten. Als je hem dan alsnog pakt, aanraakt of omklemt kan hij bijten. Dit is uit zelfverdediging, als je de hamster rustig benaderd zal hij nooit bijten.

Lees verder op deze site over Syrische hamsters