Veelgestelde vragen over goudhamsters

Kan ik twee Syrische hamsters in één kooitje houden?
Nee. Syrische hamsters zijn solitaire (alleen levende) dieren. Ze verdedigen hun territorium tegen alle andere hamsters, en zullen met elkaar vechten als ze samen worden gehouden. Syrische hamster moeten daarom individueel gehouden worden.

Is een Syrische hamster geschikt voor kinderen?
Jazeker, een Syrische hamster kan een fantastisch huisdier zijn voor kinderen. Ze worden snel tam, hebben een handzame grootte en zijn niet moeilijk te verzorgen. Een Syrische hamster is alleen niet geschikt voor erg jonge kinderen, omdat hamsters nachtactief zijn. Ze worden rond 19.00 uur wakker en blijven dan bijna de hele nacht op. Een kind die al vroeg naar bed moet kan dus maar heel weinig tijd met zijn huisdiertje doorbrengen. Een hamster die overdag wakker gemaakt wordt zal niet zoveel willen rondlopen en actief zijn maar het liefst zo snel mogelijk weer gaan slapen.

Bijten Syrische hamsters?
Een Syrische hamster die rustig benaderd wordt zal niet bijten. Als hij wel ruw of plotseling benaderd wordt kan een hamster die nog niet zo tam is (om nog moet wennen aan zijn nieuwe omgeving) wel bijten als hij wordt vastgepakt. Over het algemeen laat hij dit ook weten door te piepen of zich op zijn rug te gooien en zijn tandjes te ontbloten. Een beet kan pijn doen, maar de tandjes komen vaak niet eens door de huid heen.

Hoe oud wordt een Syrische hamster?
Een Syrische hamster wordt ongeveer 2 jaar oud. Er zijn ook hamsters die 3 jaar oud zijn geworden..

Wat moet ik  doen voor een hamster?
Dagelijks: voer geven, water geven, controleren of hij niet ziek is en als het kan hem ook even uit zijn hokje nemen. Dit kost minimaal 5 minuten per dag, maar langer kan ook!

Wekelijks: Kooi schoonmaken. Dit kost ongeveer 20 minuten als je het grondig doet.

Zijn er nog verschillen in temperament tussen verschillende kleuren?
Nee, bij Syrische hamsters verschilt alleen de kleur en niet het gedrag. Bij honden heb je specifieke kleuren en gedragingen omdat er verschillende rassen honden zijn. Syrische hamsters hebben geen aparte rassen.

Moet een langharige hamster geborsteld worden?
De meeste hamsters hebben kort haar, maar er zijn ook speciale langharige hamsters. De vrouwtjes hebben lang haar over hun hele lijfje, maar dit wordt niet langer dan zo’n 2 cm. De mannetjes van dit type hebben veel langer haar, met plukjes van soms wel 8 cm. Deze mannelijke langharige hamsters dienen gekamd te worden om de klitten uit het haar te verwijderen. Dit kan met een zachte borstel of speciale dierenborstel. Dit moet ongeveer eens in de week gebeuren, of als je ziet dat de hamster veel knopen in zijn haar heeft. Welke bodembedekking je gebruikt maakt ook uit voor de knopen in het haar van een langharige hamster. Licht spul zoals zaagsel zal makkelijk in zijn haartjes blijven plakken, en is dus minder geschikt dan bijvoorbeeld houtsnippers. Je kan ook de lange haren een beetje bijknippen zodat de hamster er geen last van heeft.

Kortharige hamsters en langharige vrouwtjes verzorgen hun vacht zelf.

Zijn mannetjes en vrouwtjes Syrische hamsters anders in de omgang?
Nee, het gedrag en uiterlijk van syrische hamsters is voor beide geslachten gelijk. Ze worden ook even tam en leven ongeveer even lang. Een vrouwtje die een nestje heeft gehad kan iets korter leven dan een vrouwtje die nooit drachtig is geweest, omdat het verzorgen van jongen veel kracht vergt.

Stinkt een hamsterkooi of een hamster?
Nee, normaal stinkt een hamster of een hamsterkooi niet. Hamsters hebben geen lijfgeur en geven geen geursporen af met hun urine zoals muizen en ratten doen. Als je echter heel lang wacht met het verschonen van het hok kan de urine wel vies gaan stinken. Verse urine stinkt niet, alleen dus oude urine. Je kan dit makkelijk verhelpen door de plek met urine uit het hokje te scheppen of het hele hok schoon te maken. Een hoekje met urine eruit scheppen is makkelijk omdat hamsters altijd op dezelfde plek (meestal in een hoekje) plassen. Je kan zelfs een speciaal WC’tje kopen; dit is een plastic bakje waar je zaagsel in kan doen. De hamster gaat daar vanzelf op plassen, zonder dat je dat hoeft te leren. Als je dit bakje eens per dag of twee dagen leegt dan ruik je absoluut niets van de hamster. Als je een WC’tje gebruikt hoef je het hok eens in de 2 weken helemaal schoon te maken. Als je geen WC’tje gebruikt voor de hamster kan je het beste eens in de week even het hokje verschonen. Je gooit dan alle bodembedekking uit de bak, wast de bak even uit met heet water en doet dan weer nieuwe bodembedekking in de kooi. Verder kan je de spulletjes even afnemen met een warm nat doekje en de eventuele plateaus in het hok. Was ook het voerbakje en eventuele waterbakje af. Dit duurt ongeveer 20 minuten, dan is alles weer fris.

Kan een hamster in winterslaap gaan? Hoe herken je een hamster in winterslaap?
Een Syrische hamster kan in winterslaap gaan, zelfs al staat hij warm binnen in huis. De verandering van licht in de herfst en winter kan de aanleiding zijn voor de hamster om een winterslaap te gaan houden. Deze winterslaap duurt meestal maar 1 tot 3 dagen, daarna wordt hij weer een dagje wakker om daarna weer terug te gaan in winterslaap. Winterslaap is niet echt slapen, maar meer een staat waarin de hamster heel koud wordt en inactief zodat hij energie bespaard.

Veel mensen denken dat hun hamster dood is als ze hem opgerold en koud vinden. Soms is hij echt dood, maar soms zit hij in winterslaap. Als hij dood is, dan is hij koud en stijf. Als hij in winterslaap is, is hij koud en niet helemaal stijf. Als je hem oppakt als hij in winterslaap is, kan hij soms een klein beetje bewegen. Een goede test om te zien of de hamster in winterslaap is, is hem zachtjes te föhnen met een warme haardroger. De hamster zal dan een beetje gaan bewegen en woelen. Zodra je dit ziet moet je ophouden met föhnen en de hamster met rust laten. Je weet nu dat hij in winterslaap is, dus er is geen reden om hem verder te storen. Hij wordt vanzelf weer wakker.

Lees verder op deze site over Syrische hamsters